Гинес посмъртно отне титлата ''най-старото куче'' в света на Боби

OFFNews 22 февруари 2024 в 17:26 4691 0

Приживе Боби се радва на наградата си

Снимка БТА

Приживе Боби се радва на наградата си

Световните рекорди на Гинес отнеха титлата "най-старо куче в света", която беше присъдена на починалия миналата година Боби от Португалия, предаде Ройтерс.

Причината е, че не са открили убедителни доказателства кучето действително да е живяло повече от 31 години, съобщиха от организацията.

След оплаквания от ветеринарни лекари, които изразиха съмнения за възрастта на животното, миналия месец от Световните рекорди на Гинес започнаха официално преразглеждане на титлата. Тя е дадена на Боби през февруари 2023 г., като се твърди, че той е на 31 години и 165 дни, с което подобри рекорда от 1939 г. на австралийско куче, починало на 29 години и пет месеца.

Боби, чистокръвен представител на породата португалски мастиф (Rafeiro do Alentejo), прекара живота си в село в централната част на Португалия и почина през октомври. Продължителността на живота на породата е обикновено от 12 до 14 години.

Марк Маккинли, директор на регистрите в Световните рекорди на Гинес, каза, че данните от микрочиповете, получени от официалната база данни на Португалия, са били основно доказателство за възрастта на Боби. Но се оказало, че при чипирането не се изисква доказателство за възраст за кучета, родени преди 2008 г.

"Дори и с допълнителната ветеринарна декларация, предоставена като доказателство за възрастта на Боби, в която се цитира и информация от микрочипа, не разполагаме с убедителни данни, които да показват категорично датата на раждане на Боби", отбелязва той. "Без да разполагаме с убедителни доказателства, просто не можем да запазим титлата на Боби и честно да твърдим, че поддържаме високите стандарти, които сме си поставили".

Собственикът на Боби - Леонел Коща, не отговори на запитване за коментар, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!