Властите в Македония с призив да не се прибързва със заключенията за побоя над Бекир Кадриески

OFFNews 14 юни 2023 в 15:31 1601 0

Бекир Кадриески

Снимка Facebook/Bekir Kadrieski

Бекир Кадриески

Министерството на външните работи на Северна Македония апелира за въздържаност относно предварителни заключения до разясняване на случая с упражненото насилие над съпредседателя на Сдружението на българите в град Струга Бекир Кадриески. Днес то оповести позицията си за случая с нападнатия във вторник Кадриески.

Самият той твърди, че по време на побоя от непознати е бил наричан "мръсен българин", а неговият приятел и колега Живко Чакръкчиев - че съпредседателят на сдружение "Шемето" е преследван, притесняван, бит и арестуван от години заради това, че се самоопределя като българин.

"Случаят не бива да хвърля сянка върху институционалните усилия за защита правата и интересите на по-малките общности в страната, включително и усилията за конституционни промени за вписване на българите в нея. Призовава политическите партии и субекти в България да дадат възможност на институциите в РСМ да изяснят случая", посочват от външното министерство в Скопие.

Проведен е разговор с лицето, за което има съмнения, че е нападател - А. Н. от Велеща, за което е уведомен прокурор.

Стана ясно, че нападателят е задържан. Въпреки думите на Чакръкчиев, че петима души са нападнали Кадриески, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски съобщи, че е задържан един човек.

Прокуратурата е информирана и след събирането на всички доказателствени материали ще бъдат внесени наказателни искове, добави той.

Според информация на телевизия Сител от съдебни източници в Струга става дума за нарушаване на обществения ред с кавга и викове. Нападателят сам отишъл в полицията, където казал, че не е удрял Кадриески и че двамата имали сметки за уреждане от по-рано.

Бекир Кадриески днес бе освободен за домашно лечение. От болницата в Струга, където беше приет, съобщиха, че са му направени подробни изследвания, които показали, че няма сериозни наранявания. Бил силно обезпокоен и са му дадени успокоителни.

Междувременно от българското Министерство на външните работи съобщиха във вторник, че е постъпила информация за нападението.

"По предварителни данни на пострадалия е оказана медицинска помощ и той е настанен в местно болнично заведение", написаха оттам.

Служител на Генералното консулство в Битоля е изпратен и вече се намира в град Струга. Изясняват се фактите около случая и дали той е в резултат на престъпление от омраза, посочват от МВнР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews