Терзиев предлага да се създаде дигитална платформа за бъдещи ремонти

OFFNews 28 февруари 2024 в 20:25 679 0

работна среща

Снимка Фейсбук/Васил Терзиев

Среща на столичния кмет с експлоатационните дружества в София

Необходимо е да се синхронизира извършването на ремонтни дейности в града, както на всички експлоатационни дружества в София, така и с капиталовата програма, изпълнявана от Столичната община. Това каза кметът Васил Терзиев на среща с експлоатационните дружества, която се проведе в сградата на Общината, съобщиха от пресцентъра на институцията. Терзиев представи идеята си информацията в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и насочването ѝ в система за информиране на гражданите.

На срещата присъстваха ръководители и представители на дружествата „Софийска вода“ АД, „Топлофикация“ АД, „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, „Овергаз“, както и зам.-кметът по строителство Иван Матов и главният архитект на София Здравков.

Васил Терзиев посочи, че е изключително важно навременното информиране на гражданите, които се нуждаят да знаят къде предстои да започне ремонт. Необходимо е тази информация да бъде ясна предварително, да е достъпна на единна платформа и предоставена от всички дружества, за да не се допуска и разкопаване на улици или тротоари, които са били обновени, добави кметът.

Според представителите на дружествата липсва дългосрочно планиране по отношение на капиталовата програма на общината, на проектната готовност за работа, както и наличието на инженерна инфраструктура в голяма част от кварталите, които са предмет на инвестиционна активност.

Арх. Здравко Здравков посочи, че дружествата трябва да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община, така че дейностите по строителството да бъдат взаимно координирани и интегрирани в ГИС базираната платформа на Столичната община преди изготвянето на капиталовата програма и бюджета на общината. В тази връзка ще може да се направи и необходимата приоритизация на проектите както на Столична община, така и на експлоатационните дружества.

По предложение на кмета на София ще се създаде система за информиране на всички инвестиционни предложения чрез дигитална платформа. Данните ще се картират и ще бъдат достъпни за районни администрации, дружества, граждани.

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направят за 5-8 години, обясни заместник-кметът по направление строителство Иван Матов.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник отдел „Поддръжка на уличната мрежа“ към направление „Обществено строителство“ на Общината. Във връзка с работата на терен и за да не се допусне забавяне, е много е важно дружествата да осигурят техни представители на терен при започване и реализация за всеки обект.

Често изходните данни за инфраструктурата на различни експлоатационни дружества не е актуална и това води до промени при строителните работи и процеси в хода на реализация по обектите. Необходимо е дружествата да съдействат с екипи, информация и оперативни действия при аварийни повреди, апелираха също от направление „Обществено строителство“.

Извършването на качествени строителни дейности и спазването на сроковете на работа за изпълнение и завършване на обектите са изключително важни, настояха експертите на Столичната община и заявиха, че няма да се допускат компромиси с качеството и контрола.

На 29 януари Васил Терзиев внесе в Столичния общински съвет проекта за бюджет на Столичната община за 2024 г., съобщиха тогава от Общината. В него са предвидени рекордни инвестиции. Проектобюджетът възлиза на 2 577 149 857 лева, от които 612 000 000 лв. ще отидат за строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешно квартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!