Telus: Модерираме постове по стандарти на клиента. Не работим за руското правителство

Мая Младенова 30 ноември 2022 в 09:26 4568 3

telus

Снимка Telus

Telus

Аутсорсинг компанията Telus отговори на публични нападки за начина, по който се модерира съдържанието в социалните мрежи. Повод за позицията е скандалът, в който сайтът за разследваща журналистика BIRD намеси Telus и нейни служители по повод постове за войната на Путин в Украйна. 

"TELUS International няма никаква връзка с руското или което и да е друго правителство, нито са настоящ или бивш наш клиент", заявяват от компанията. Коментират и начина на модериране на съдържание и потвърждават, че това е част от дейността им:

Таргетират и премахват ли служителите на TELUS International акаунти и постове, които говорят против Путин, неговата политика или руското правителство?

Във всяко свое действие служителите на TELUS International се ръководят и придържат към правилата и стандартите, определени от нашите клиенти, които се задават от тях. Установените процеси на работа изключват възможността служителите ни да вмъкват лични, политически мнения или убеждения в работата си. Тези от тях, които се занимават с модерация на съдържание, преглеждат такова, което е избрано на случаен принцип и преценяват дали то нарушава политиките, стандартите и насоките на нашите клиенти. Качеството на работа на служителите на TELUS International подлежи на постоянен мониторинг и проверка, които изключват всякакъв елемент на субективизъм.

Знае се, че екип на Telus отговаря за модериране на съдържанието на Facebook, макар че в позицията на аутсорсинг компанията това не е директно споменато. Няма публично потвърждение и на въпроса дали този екип отговаря за съдържанието на български:

Предоставя ли TELUS International услуги по модериране на съдържание?

Да, в TELUS International се гордеем с работата, която служителите ни вършат в сферата на модерирането на онлайн съдържание, с цел създаване на позитивна и безопасна онлайн среда. В същото време, основен фокус на компанията остава предоставянето на сигурна работна среда за самите членове на екипа ни. Подходът, който използваме, е да съчетаваме най-добрата комбинация от технологии и човешка намеса, за да гарантираме, че съдържанието се придържа към правилата и стандартите, които по никакъв начин не биват определяни от нас, а от нашите клиенти. Модераторите ни работят заедно със сложни алгоритми и различни технологични платформи, за да осигурят безопасността на потребителите и съответствие със зададените стандарти. Част от дейностите ни е свързана с модериране на реклами; проверка на сигнали за измами; управление сигурността на търговските марки.

Преди дни екипът на BIRD публикува във фейсбук списък на лични профили на хора, които са посочили, че работят за Telus в България. Сайтът обвини служителите на компанията, че толерират прокремълски постове, а в същото време блокират такива срещу войната на Путин. BIRD призова служителите да напуснат работа или да станат информатори, в противен случай ще разпространят координатите им, за да "се къпят в народната любов".

Последваха остри реакции срещу тази заплаха, вкл. от компанията, която обяви, че е предприела стъпки да се защити по съдебен път. АЕЖ също реагира, като заяви, че медиите не бива да подлагат хора на публичен линч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

5

IvoIvo

30.11 2022 в 11:30

Тия пък Бърд....

1935

2

Муню

30.11 2022 в 10:49

То и един, разправя постоянно, че няма кюлчета, пистолет и гол г.с ама що ли никой не му вярва, освен прокуратурата???

605

1

avitohol

30.11 2022 в 09:41

Колко още статии ще пуснете на тея измекяри да се оправдават? Почти на всеки писал нещо сносно в тая платформа е блокиран или заплашван. Губите си реномето като медия като защитавате цензурата.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика