СУ: Не уволняваме заради протести

Александра Маркарян 12 март 2014 в 07:47 5417 11

Милена Маринчева

Снимка Личен архив

Милена Маринчева

"Трудовото правоотношение на служителя Милена Маринчева е прекратено по ред, предвиден в Кодекса на труда, и е законосъобразно. Всякакви опити това да бъде обвързвано с гражданска активност на г-жа Маринчева са напълно лишени от основание, а внушенията за разправа със свободомислещи служители са абсолютно недопустими."

Това се казва в позиция на Софийския университет, публикувана на сайта му вчера вечерта. Милена Маринчева бе отстранена от отдел "Международна дейност и протокол", където заемаше длъжността инспектор, на 7 март 2014 г. Милена е и един от участниците в последните две антарктически експедиции, ръководени от професор Христо Пимпирев.

От ръководството на Алма матер определят като "медийни спекулации" публикациите за съмнителния начин, по който е отстранена Маринчева - активна участничка в протестите през лятото, която помагаше и на студентите по време на първата окупация на Ректората. В същото време самата Маринчева разказа пред OFFNews, че още по време на окупацията с нея са били водени разговори от страна на ръководството на СУ, като й е било казвано, с действията си "застрашава сградата на Университета". След затварянето на сградата от студентите пък получава предупреждение за уволнение.

"Ръководството на Софийския университет категорично се противопоставя на поредните опити, които зачестиха в последните месеци, името на най-старото висше училище в България да бъде замесвано в политически битки", се казва още в позицията на СУ.

В коментар за позицията чрез личния си Фейсбук дневник Милена подчертава, че отстраняването й е неправомерно, че не води "политически битки", а търси правата си.

Тя кани и някой от ръководството на СУ в телевизия, където публично отговори на въпросите защо на Маринчева не е било връчено предизвестие за прекратяване на трудовия договор, "защо се цитира правилник на СУ относно политическата дейност, а същевременно се твърди, че всичко е по реда на КТ".

Въпросното цитиране на правилника в частта му за забрана за политическа дейност бе направено в първия коментар на СУ до OFFNews след запитването ни за мотивите за отстраняването на Маринчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика