Спор между БТС и фирма кой да стопанисва хижа Христо Смирненски под връх Белмекен

Наследници на бившия хижар твърдят, че са изгонени от туристическия обект

Диана Варникова 20 април 2023 в 20:57 5265 0

Хижа Христо Смирненски

Снимка facebook.com/hijaHristoSmirnenski

Хижа Христо Смирненски

Спор кой да стопанисва хижа “Христо Смирненски“ под връх “Белмекен“ в Рила се заформи преди дни, след като наследниците на бившия хижар Георги Банев, вече покойник, заявиха, че са изгонени от туристическия обект.

От Българския туристически съюз, който е собственик на обекта, пък имат друга версия за разразилия се скандал.

Позицията на БТС

Пред OFFNews председателят на сдружение БТС Венцислав Венев твърди, че през октомври миналата година е подписан договор за ползване на хижата с фирма "МИГ 79Б" ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито. За хижар и управител е определен Георги Банев от Велинград, който обаче малко преди Коледа починал.

С него сдружението винаги е поддържало добри дългогодишни отношения, но след неговата смърт хижа “Христо Смирненски“ реално остана без стопанин, твърди Венев.

От БТС очаквали, че роднините на Георги Банев ще наследят неговите права, но очакванията не се оправдали, тъй като те не желаели да се възползват от дяловото му участие в „МИГ 79Б" - поради това, че дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител, пише в позицията на БТС.

От туристическата организация допълват, че наследниците са изпратили и официално становище, че не признават договора с БТС, подписан от Георги Банев, и отказват да изпълняват задълженията си по него.

Направени бяха редица опити за решаване на така създалата се ситуация, включително сключване на договор с друга тяхна фирма. Съвсем културно и човешки им предложихме да не плащат наема до Нова година, за да си стъпят на краката. Разбрахме се да направим една кампания в медиите, за да напълним обекта за Нова година и наистина за празниците хижата беше пълна. Но празниците минаха и към края на януари поставихме въпроса какво ще се случва с обекта - ще работи ли, ще се развива ли и т.н. В първия момент роднините на покойния хижар казали, че имат пари и няма проблем да продължи да работи хижата, но забавяха и няколко пъти поставях този въпрос. А те си ползваха хижата като семейна вила, но все пак посрещаха и гости, твърди Венев.

В един момент наследниците казали, че не признават БТС като организация, въпреки че нотариалният акт на обекта е у БТС и договорът за стопанисване също. Баневи обаче били категорични, че този договор не бил обслужван и нямало да го изпълняват. Тогава от БТС пуснали предизвестие за прекратяване на договора. А наследниците на починалия хижар продължили да стопанисват хижата.

„На 18 април 2023 г. ги поканихме в централата на БТС, но те категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС“, твърди Венев. Казаха ни, че няма да разговарят с БТС, а с Туристическо дружество „Юндола 1919“, с което те имат някакъв подписан договор. Ние не знаем какъв е този договор, но ТД „ Юндола 1919“ няма договорни отношения с БТС към момента, каза Венев и побърза да уточни, че дружеството е част от БТС и е пълноправен член на БТС.

Той не крие, че е имало такъв период, когато хижата е била дадена безвъзмездно и безсрочно за стопанисване. Четири обекта са били дадени на ТД“ Юндола 1919“. Поради лошо стопанисване и слабо развитие на велинградското дружество, тези договори са прекратени и към момента нямаме никакви споразумения с тях, уточнява шефът на БТС.

„Ние нямаме намерение да стопанисваме пряко този обект и ще търсим съвместна кооперация с други партньори. Не изключвам този партньор да бъдат и наследниците на Георги Банев. Нямаме готов наемател, нямаме идея, въпреки че се спекулира в социалната мрежа, че имало някакви мутри и т.н. Отворени сме за всякакви идеи, защото ние нямаме ресурса сами да се справим. Няма нищо скрито-покрито. Не отговаря на истината, че някой е влизал там с взлом. Там в момента пребивават хора, които са нелегитимни. Като какви са там?“, коментира Венцислав Венев.

Хижата, която всъщност е преустроена бивша мандра, през 80-те години е била национален център за ориентиране и ски ориентиране. През 90-те започва да се занемарява-счупени са прозорците, неподдържана е и сградата.

След срещата в София в централата на БТС, на 19 април в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа „Христо Смирненски" бе приета от БТС. В приемо-предаването участваха единствено щатни служители на БТС, които приеха хижата от намиращия се в нея служител на „МИГ 79Б" ООД. Наследниците на Георги Банев пристигнаха на място няколко часа по-късно, като им бе предложено ако имат лични вещи, да си ги вземат на момента или в по-късен удобен за тях момент, твърди Венцислав Венев.

Позицията на наследниците на Георги Банев

Наследниците на Георги Банев обаче имат различна позиция, която огласиха във Фейсбук страницата на хижата: "Бяхме брутално и според нас абсолютно незаконно изхвърлени от Български туристически съюз с помощта на 30 "мутри"!"

Наследниците разказват, че семейството им стопанисва хижата от 18 години. Когато е стъпило там, тя е била изоставена и полуразрушена. Нямало е покрив, прозорци, врати, вътре са живеели животни. За да се доведе до вид, в който да бъде използвана, е направена огромна инвестиция. В годините са достроявани бунгала, барбекю, изграждани са стаи, изградено е отопление, поставени са слънчеви батерии, твърдят хижарите. Те уточняват в позицията си, че хижата е отдадена за стопанисване на Туристическо дружество "Юндола 1919“ и то сключва два поредни 10-годишни договора - единият е валиден до 2027 година.

Наследниците твърдят, че проблемите са започнали миналата година, когато "се сменили хора на ръководни постове и поискали да вземат хижата".

„И тогава започна натиск и показване на влияние и сила, с цел да ни вземат хижата. Абсолютно в прав текст са ни заявявали, че обектът е твърде апетитен, за да е наш! На 30 март дойдоха и ни залепиха бележка на вратата да се изнесем до 8 април", пишат те.

Била проведена и среща с БТС, но след нея "се изсипали представители на БТС заедно с 30 човека - частни охранители, които ги изхвърлили".

Предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, което не изключва възможността наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови