Спаси София иска черен списък за строителни фирми

От организацията настояват всички партии да гарантират промяна в ЗОП преди вота

OFFNews 21 януари 2021 в 10:09 1967 0

Спаси София иска да се въведе черен списък на фирми, които строят некачествено с общински и държавни средства. 

Столичната община, която всяка година харчи милиарди левове, има нужда от далеч по-сериозен механизъм за контрол, който да има и възпиращо действие. Никоя фирма няма да си позволи да строи некачествено, ако знае, че това ще ѝ струва няколко години забрана да участва в търгове с обществени средства, твърди Андрей Зографски от организацията. 

Затова от Спаси София призовават за спешни промени в българското законодателство, което да транспонира Директива 2014/24 на ЕС - тя дава не само право на държавите членки да включат в законодателството си забранителни списъци, но и ги поощрява да направят това. Този механизъм ще позволи отсяването и изключването на фирмите, които систематично доставят некачествен продукт за сметка на милиони общински или държавни средства. 

Черният списък не е екзотика, както се опитват да ни убедят управляващите от ГЕРБ, а е широко прилагана практика в ЕС. Затова ние от Спаси София ще предложим конкретни текстове за промяна на Закона за обществените поръчки, за да може Европейските директиви да се приложат в България в работещ вариант. Нещо повече, ще настояваме партиите, които се борят за влизане в Народното събрание, да поемат публичен предизборен ангажимент, че ще внесат за разглеждане в парламента и ще подкрепят промяна, въвеждаща Черен списък, разказва Борис Бонев, независим общински съветник от Спаси София.

Започваме инициативата за Черен списък и очакваме подкрепа и ясен ангажимент от всички политически субекти и бъдещите депутати, казват от оторганизацията. 

Мен ако питате, по-голяма част от строителните фирми не бива да работят повече в София - ако започнем да изброяваме проблемните строителства, ще видите, че там работят различни фирми. Но ние не избираме фирмите просто така, длъжни сме да спазваме закона за обществените поръчки, заяви кметът Йорданка Фандъкова преди дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови