Ще съдим Еврокомисията заради еконормите за ТЕЦ-овете

OFFNews 11 януари 2018 в 11:21 3150 2

България ще се присъедини към заведената от Полша жалба в Съда на Европейския съюз срещу определените от Еврокомисията емисионни нива, които трябва да постигат големите горивни инсталации, реши днес Министерският съвет. Те засягат дейността на въглищните централи в държавите от Евросъюза.

Кабинетът смята, че България трябва да се присъедини към жалбата на Полша, тъй като страната ни е сред най-засегнатите от приетия регламент, според който, ако до 2021 г. въглищните централи не покрият поставените изисквания за нива на пречистване от серен двуокис, азотни окиси, живак и др., трябва да прекратят дейността си. 

"Топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетиката, тъй като произвеждат над 40% от енергията", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Ако големите горивни инсталации прекратят дейността си заради новите правила, цели региони от страната ще останат без препитание и ще се създаде социално напрежение, става ясно от съобщение на сайта на КНСБ.

След днешното решение на Министерския съвет страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ подход при следващи действия, допълни енергийният министър.

Варшава иска от съда да отмени решението на Еврокомисията от 31 юли 2017 г. В него се посочва какви емисионни нива трябва да покриват големите горивни инсталации в Европа, за да отговарят на приетия по-рано регламент за най-добрите налични техники, на които да отговарят предприятията. Според Полша определянето на разрешените нива за замърсяване на въздуха е извършено въз основа на погрешни и непредставителни данни. В жалбата се посочва още, че са приети твърде високи нива за пречистване на вредните газове, които не са подходящи и годни за постигане на очакваните ползи и предвидените цели.

Освен това според Полша не е изготвена оценка на последиците от обжалваното решение. Страната претендира и за нарушения при гласуването на решението, което станало без предварително обсъждане.

Към жалбата на Полша и България ще се присъедини и Унгария.

Вижте целия текст на приетия на 31 юли 2017 г. документ тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

11.01 2018 в 13:48

За тия пари, които им се плащат досега да бяха покрили изискванията за нивата на пречистване съвсем спокойно. Но е много по-бизнес просто да наливат печалбите си в офшорки под блогославящия поглед на държавата.

6145

1

kokoten

11.01 2018 в 12:47

...дано да ни ги спрат и е редно да ги спрат...ако си бяхме построили Белене ,сега нямаше да роним лицемерни сълзи....каква тъпота,просто невероятно...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews