Сайтът на парламента вече работи, имало е 80 хакерски атаки срещу институции

OFFNews 15 юли 2023 в 10:46 1433 0

хакер

Снимка Pixabay

Хакерска атака

Блокираният заради хакерска атака сайт на Народното събрание вече работи - съобщи министърът на електронното управление по Нова тв.

Той увери, че ситуацията - не само с тази атака - е под контрол:

"Държавата е направила достатъчно инвестиции и към момента работи доста добре проект, който дава защитен достъп до интернет на редица институции. През последната година са били отразени близо 80 хакерски атаки, за които до медиите не е стигнала никаква информация", каза още Йоловски. Най-сериозната от тях е била през юли тази година. 

Руски хакери блокираха сайта на парламента заради БТР-ите за Украйна

Според министър Йоловски атаката за пореден път поставя въпроса за киберсигурността на държавните институции и факта, че всяка се грижи за този сериозен проблем самостоятелно. Това налага държавата да направи всичко възможно институциите да попаднат под една обща защита, за да има работещи сайтове и услуги, допълни министърът.

Като най-сериозно предизвикателство пред Министерството на електронното управление Александър Йоловски очерта воденето на всички регистри по електронен път и тяхната централизация.

Очаква се Народното събрание да даде кратък срок за това процесът да приключи - до март 2024 година. Това ще е изключително сложно, защото става дума за между 13 и 15 хиляди регистъра, допълни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика