Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Събарят поне 11 наводнени постройки в Аспарухово

OFFNews 24 юни 2014 в 17:47 3921 1

Снимка Архив

Единадесет сгради в пострадалия от наводнения варненски квартал Аспарухово ще бъдат незабавно съборени, съобщи кметът на Варна Иван Портних на брифинг в създадения кризисен щаб.

Кметът посочи, че вероятно ще възникне напрежение заради събарянето им, но те незабавно трябва да бъдат разрушени, защото са опасни. Въпросните постройки се намират в близост до свлачищни зони и има опасност да се срутят всеки момент.

Експертна комисия с представители на Геозащита и БАН провеждат обходи, даващи оценка за състоянието на сградите след бедствието в Аспарухово. Вероятно броят на опасните постройки ще се увеличи, коментира Портних.

Към момента са издадени заповеди за евакуация на 68 къщи, изготвят се протоколи и за останалите потенциално опасни домове. Според Иван Портних голяма част от хората не разбират истинската заплаха и се противопоставят на евакуацията. Кметът допълни, че редица общински центрове и общежития са вече пригодени за настаняване на евакуираните хора, които до момента са 250 души.

Нивото на подпочвените води в засегнатия квартал на Варна все още остава високо. Свличане на земни маси има в няколко места в района на Аспарухово.

Въпреки вчерашната оценка на Здравната комисия във Варна, която окачестви водата в Аспарухово като негодна за пиене, Портних заяви обратното – водата в района е в допустимите норми за питейна вода.

Дезинфекция се извършва в училищата и детските градини, с изключение на детската градина „Валентина Терешкова”, където все още има работа по подземния етаж. Пръска се и срещу комарите, добави още Портних.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews