Разцепление сред клира на църквата след касирането на вота за Сливенски митрополит

OFFNews 07 март 2024 в 20:35 6748 2

Николай

Снимка Пловдивска митрополия

Митрополит Николай

Касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит стана причина за разцепление сред високите върхове на БПЦ. Това доведе до протест на духовници и миряни пред Сливенската митрополия в знак на несъгласие с решението на Светия синод.

Синодът одобри приемането на наредба, която да уреди нови правила за провеждането на избор, защото той е бил поставен в ситуация на "предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в църквата", написаха до Негово светейшество патриарх Неофит и до Синода осем митрополити. 

До ситуацията се стигна след кончината на митрополит Йоаникий.

Днес Пловдивският митрополит Николай, обяви, че е бил подведен да подкрепи касирането на избора, но вече е променил мнението си. А по-рано през деня Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, с което оттеглиха подписите си под решението на Св. Синод да промени правилата за избор на Сливенски митрополит. 

Ето какво написа митрополит Николай:

В пълно съгласие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, че „грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и вярващ народ.

В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки.“
Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в гр. Сливен на 18.02.2024г., както е известно.

Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.

С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на БПЦ-БП, и за да се „уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква“, предлагам на Св. Синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 г. в гр. Сливен, като на 13.03.2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит.

С обич в Христа

+ Пловдивски митрополит Николай

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

07.03 2024 в 23:22

Масонски битки за овладяване и на тази институция. Добре, че митрополитите са се опомнили.

2994

1

Гражданин

07.03 2024 в 21:43

Що ни занимават с интригите в тая пропаднала организация?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика