Пускат пет довеждащи автобуса, гражданите ги викат с мобилно приложение

OFFNews 11 май 2023 в 15:57 2156 0

Довеждащ транспорт

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Зам. кметът Дончо Барбалов и председателят на СОС Георги Георгиев присъстваха при представяне на услугата за довеждащ транспорт

Гражданите на три столични квартала – "Манастирски ливади – изток", "Манастирски ливади – Запад" и "Павлово" ще могат да се възползват от нов вид обществен транспорт при поискване. 

С европейски средства са закупени пет нископодови електрически автобуса, заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев при прадставянето на автобусите. За осъществяването на проекта заслугата е на  екипа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на заместник-кмета Дончо Барбалов, на общинския съветник Зафир Зарков, както и на гражданите, които са помогнали за модифицирането на идеята. "Услугата, която предоставяме, е шита по мярката на хората", подчерта председателят на СОС. 

Бусчетата ще се движат от кв. „Манастирски ливади Изток“ през кв. „Манастирски ливади Запад“, кв. „Павлово“ до трамвайно ухо „Бъкстон“. По пътя си, те ще спират по част от основните спирки на градския транспорт в районите, с което ще създават удобни връзки за прекачване. Ще бъдат създадени допълнителни точки за слизане/качване на пътници, които ще могат да се използват чрез заявка през специално разработеното приложение BUSINN, или чрез индикация на шофьора. 

Мобилното приложение предоставя информация за точно пристигане на бусчетата до съответна заявена точка за качване. Бусчетата ще се движат всеки делничен ден от 6:07 до 22:40 часа. 

Всеки един от автобусите е с капацитет от 22 пътници. Целта е те да могат да стигнат най-близко от дома си до спирките на обществения транспорт.

Проектът ИНОЕЪР - „Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите, за по-чист въздух в градска среда“, е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови