При нова бежанска вълна натискът ще е основно върху България и Гърция

OFFNews 17 октомври 2016 в 20:28 5902 4

Йоахим Щамп, Шади Мартини и Азхар Аломар (Фондация „Ориент България“), Даниел Каддик – фондация „Фридрих Науман“

Ефективни модели за реакция на бежанския проблем са обсъдили по време на работна среща днес представители на хуманитарната фондация „Ориент България“ с д-р Йоахим Щамп, заместник-председател на парламентарната група на Германската свободна демократическа партия (FDP) във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия и говорител по въпросите за интеграционната политика.

Срещата се състоя по инициатива на германската фондация "Фридрих Науман", чийто специален фокус в дейността е търсенето на либерални решения, свързани с миграцията и бежанците.

По време на срещата фондация „Ориент България“ е споделила виждането си, че при нова бежанска вълна натискът би паднал основно върху България, Гърция, и в по-ниска степен върху Италия. Подобна ситуация би изисквала общо европейско решение, което солидарно да разпредели тежестта при решаването на проблема, както и да гарантира справедливо отношение към хората от трети държави, желаещи да влязат в ЕС не по икономически причини, а спасявайки се от военни конфликти.

„Трябва да сме подготвени с практични, но хуманни решения при евентуална нова бежанска вълна, които да гарантират сигурността на държавите и гражданите на ЕС, но и справедливо отношение към хората, бягащи от военни конфликти“, сподели Шади Мартини, Директор Международни контакти на фондация „Ориент България“ по време на срещата с д-р Щамп. 

Мартини допълни, че от първостепенно значение е използването на процедури, които ясно да диференцират икономическите мигранти от бежанците, бягащи от военни конфликти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика