Полша ни праща граничари за помощ по границата

OFFNews - Бургас 17 юни 2016 в 15:28 2936 1

Снимка OFFNews

Мариуш Блашчак и Румяна Бъчварова

Полша има готовност да изпрати допълнителни полицаи, които да подпомогнат охраната по българската граница. Това обяви в Бургас министърът на вътрешните работи и администрацията на Република Полша Мариуш Блашчак. Той е на работна среща с българския си колега Румяна Бъчварова.

Още 120 служители е готова да изпрати Полша, за да ни съдейства с охраната по границата. Към момента у нас са 21 полски граничари, които подкрепят нашата полиция, обсъжда се подкрепа и по линия на Вишеградската четворка.

Предложихме това официално и в рамките на Фронтекс. Например, готови сме да изпратим 60 граничари, също така – 40 полицаи и 20 чиновници“, каза Мариуш Блашчак.

Той подчерта, че Полша дава подкрепата си към България за присъединяване в Шенгенското пространство.

Българският министър на вътрешните работи отчете добра организация, която ограничава възможността нелегални мигранти да минават границата ни, защото се задържат на входа на България, във вътрешността на страната, както и на границата със Сърбия. Румяна Бъчварова добави, че това е сигнал към мигрантите и трафикантите, че трудно се преминавало през страната ни. Около 200 души седмично се задържат по отношение на нелегалните мигранти, отчете Бъчварова.

Двамата министри отпътуваха за ГКПП Капитан Андреево за да се срещнат с полските полицейски служители и да се запознаят с миграционната обстановка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews