Петков иска разсекретяване на "Червеи"

OFFNews 08 февруари 2015 в 10:53 5141 1

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Веселин Вучков трябва да предприемат всички мерки за разсекретяване на архива по случая, ако има разработка „Червеи”.

Това коментира зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков пред Нова тв, като допълни, че "почти няма някой, който да се съмнява, че е имало такава разработка".

„Трябва да стане ясно кой е инициаторът, каква е мотивацията за образуването на тази разработка, способите, които са използвани и кръгът хора, които са били контролирани”, подчерта той.

Петков допълни, че разкритието за разработката, по която в продължение на 300 дни са подслушвани, следени и снимани участници в протестите срещу кабинета на Орешарски, е много притеснителен факт.

"Това е част от насажданото у българина усещане, че личният му периметър е ограничен. Усещането, че той е обект на постоянно подслушване и проследяване, защото „не е за по телефон” е част от нашата народопсихология."

Според Петков „Червеи” ни връща много преди 1989 година, за това всички институции трябва да извадят този случай пред обществото:

„Този път държавата с всичките си институции – МВР, ДАНС, прокуратура, Народно събрание - трябва да предприеме всички мерки този случай да се извади пред обществото иначе процесът на деморализация в службите и обществото и процесът за тотално недоверие в системата за сигурност в страната и в нашите партньори рискуваме да придобие необратим характер”, коментира още  Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки