Пациенти: НЗОК не заплаща лекарства на хората с невромускулни заболявания

Вероника Шербанова 28 ноември 2013 в 15:28 2391 0

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

 

Здравната каса не заплаща нито едно лекарство на хората с невромускулни заболявания. Това заяви председателят на Асоциацията на невромускулните заболявания Виолета Антонова.

Медикаментите, необходими за поддържаща терапия на пациентите с невромускулни заболявания, струват между 100 и 150 лева на месец. В случай, че състоянието на болния се влоши, е необходимо да се закупи дихателен апарат, който струва над 6000 лева, обясни Антонова.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че едва около 40 души с невромускулни заболявания се нуждаят от дихателни апарати, като се ангажираха да ги осигурят, допълни тя.

Държавата не покрива и необходимата за тези пациенти ежедневна рехабилитация, посочи Антонова.

От 22 годни говоря за нуждата от рехабилитация. Ако се прави от първия ден, в който е установено заболяването, и се прави постоянно, децата няма да сядат толкова бързо в инвалидния стол. Клиничната пътека за рехабилитация обаче беше 14 дни два пъти годишно, а сега е по 7 дни, уточни Виолета Атанасова.

За проблемите на хората с невромускулни заболявания напомни 14-годишният Александър Добрев от Видин, който преди дни обяви органите си за продан в Еbay. По-късно стана ясно, че това е PR ход, който цели да привлече вниманието върху проблемите на хората с мускулна дистрофия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика