МВР подслушали, че днес се готвят нападения над депутати

Елица Мартинова 15 януари 2014 в 13:34 3970 4

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

"В конкретния случай - за 10 и 15 януари, е имало оперативна информация, която е вклчително потвърдена и чрез СРС-та, че са подготвяни действия, които са целяли нападения, включително опити за нападения, над хората в парламента и над полицията, провокации груби."

Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев по време на блиц контрол днес. Думите му бяха отговор към Цветан Цветанов, който попита какво налага полицейското присъствие пред парламента днес да бъде толкова засилено.

OFFNews припомня, че на протеста днес служителите на реда бяха в пъти повече от демонстрантите.

"Организацията на охрана на обществения ред е на основата на оперативна информация за подготвени действия, включително на протестиращи, на основата на реалната обстановка в момента и при тази организация се водим само и единствено от това да запазим живота и здравето на народните представители и на гражданите", посочи Йовчев.

Признанието на вътрешния министър, че МВР са използвали Специални разузнавателни средства, за да установят дали се очакват ескалации на протеста, даде повод на Цветанов да заключи, че управляващите си служат с "полицейски ботуш".

"Голям напредък е, че днес вие признахте , че много сериозно и умело прилагате тези СРС-та , а вие знаете как, към мирни протестиращи", изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

Заключението му бе категорично отхвърлено от Цветлин Йовчев.

"СРС-та не се прилагат спрямо протестиращи, СРС-та се прилагат спрямо лица, за които има данни, че са извършили тежки криминални престъпления. Ако за тези лица се получат сведения, че са свързани именно с такива действия, то е логично да предположите откъде разполагаме с тази информация. Искам да ви уверя, че СРС-та при нашето правителство няма да се прилагат извън закона", каза Цветлин Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews