Министър без портфейл по ромските въпроси: възможности и заплахи - анализ на Център ''Амалипе''

OFFNews 13 юли 2021 в 16:00 4346 0

Снимка Кадър 7/8 TV

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” коментира предложението на ИТН за създаване на пост „Министър (без портфейл) по ромските въпроси" в проекто-кабинета на партията. 

Според организацията, която работи за равноправно интегриране на ромите в българското общество, това е стъпка, която би могла да ускори процесите на интеграция, но в същото време не е универсално решение, панацея и крие много подводни камъни. 

Центърът отбелязва, че коментарът е хипотетичен, тъй като не е ясно каква би била интеграционната политика на ИТН.

От "Амалипе" представят няколко факта за ромската интеграция - през последните години се наблюдава подобрение на образователното ниво на общността - за 7 години броят на роми в средното образование се е удвоил, а ромите, обучавани в университети са се увеличили 6 пъти. Това помага за създаването на средна класа сред ромите.

Досега не е имало обособен орган, който да работи по въпросите на малцинството с изключение на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОН, който също няма политико-определящи функции.

Координацията по изпълнение на интеграционните политики между различните институции и сътрудничеството с гражданския сектор, са вменени на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, който обаче няма управленски правомощия. През 2013 г, повечето ромски организации напускат НССЕИВ с искане за институционална реформа, която и до момента не се е случила.

Въвеждането на позицията „Министър (без портфейл) по ромските въпроси“ не е свързано със създаването на устойчива институция. Практиката до сега е Министърът без портфейл да няма заместници, администрация и бюджет за изпълнението на своите задължения, напомнят от организацията. 

Според "Амалипе" в обявената сега програма на ИТН работата по ромските въпроси не е заявявана експлицитно, съответно няма позиция как би трябвало да изглежда политиката за ромска интеграция и какви мерки би предприело едно бъдещо правителство. Няма съответно информация какви биха били правомощията на един бъдещ Министър без портфейл по ромските въпроси. Възможно е да си стигне до следните негативни последици

  • Институционално сегрегиране на ромската тема, което ще доведе до абдикация на основните институции на изпълнителната власт с управленски правомощия (МОН, МТСП, МЗ и др.) от реализирането на каквито и да е интеграционни политики.
  • Свръх очаквания от Министъра по ромските въпроси, без той да има институционални правомощия
  • Затвърждаване на стереотипа, че ромите професионалисти могат да работят единствено по въпроси, свързани с роми

Центъра посочва, че повишаването на образователното ниво на ромите води до формирането на голяма група професионалисти, които могат да работят в различни области. В България има достатъчно специалисти от ромски произход, които биха могли да бъдат на ръководни позиции в Министерство на образованието, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и др. и това би било най-високата степен на реална интеграция, допълват от "Амалипе".

Според тях д-р Антония Валентинова е именно пример за високообразован професионалист от ромски произход, която би могла да изпълнява управленски функции и в Министерство на здравеопазването.

Още един важен акцент за центъра е, че за модернизацията на ромската общност е изключително важно да бъде даден шанс на професионалистите жени от общността като тази възможност е реална, а не само декларативна.

Повече за анализа на Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” за позицията “Министър (без портфейл) по ромските въпрос", може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика