Мигрантите в камиона-ковчег са умирали ''бавно и мъчително, между 30 и 60 минути''

OFFNews 18 февруари 2023 в 18:12 5464 0

Камионът-ковчег край Локорско

Снимка Пресцентър на прокуратурата

Камионът-ковчег край Локорско

Мигрантите в камиона-ковчег край Локорско "са умирали продължително време, бавно и мъчително, между 30 и 60 минути е умирал всеки от тях".

Това съобщи Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба. В петък в изоставения камион бяха открити 18 загинали от задушаване мигранти.

Става въпрос за организирана престъпна група, която извършва калайджийство, като приема мигрантите от границата с Турция и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигрантите от турската граница до местност около сръбската. Точните локации откъде да вземат мигрантите и докъде да ги закарат се получава по приложението „Телеграм“, в което се изпраща точна локация от ръководителя на групата, съобщи Сарафов.

Той посочи, че крайната дестинация на мигрантите е Западна Европа, основно Великобритания, Германия и Франция.

За преминаването се заплащат суми между пет до седем хиляди евро, които се плащат по метода „хавала“. Българските каналджии не взимат цялата тази сума, а една част от нея - шофьорите са получавали по сто евро на превозен мигрант, ръководителят на групата е взимал – между 500 и 1000 евро на превозен човек. Групата се състои от шест човека.

Сарафов обясни, че тайниците са добре подготвени, оборудвани включително с фолио, което да не позволи на рентген да засече топлината на телата вътре.

Той съобщи още, че около 7:00 - 7:30 ч. вчера сутринта двамата шофьори, които са обвиняеми към настоящия момент, са отишли с "камиона-ковчег" в местност, получена като точна локация по „Телеграм“. Оттам са качили 52 мъже на видима възраст между 13, 14 до 30-35 години.

Не се знае самоличността на нито един от мигрантите

Сарафов каза, че не се знае самоличността на нито един от мигрантите, защото нямат документи в себе си.

Качили са ги в тайниците и са тръгнали да ги превозват до локация, която трябва да е близко до сръбската граница, посочи Сарафов.

По думите му в един момент, пътувайки по автомагистрала „Тракия“, малко след "Траянови врата", се е чуло от каросерията на камиона силен шум, двамата шофьори обаче са продължили движението на камиона. В местността около Локорско чукането се е усилило неимоверно, шофьорите са разбрали, че има проблем, отбили са камиона, вкарали са го в калта и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви. Изоставили са камиона и пострадалите и са избягали.

Към настоящия момент има привлечени шест човека за определени престъпления, но тъй като разследването е динамичен процес до понеделник както обвиняемите, така и обвиненията, за които са привлечени към наказателна отговорност, могат да се увеличат, заяви заместник градският прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев.

19 души остават в болница

„Благодарение на бързата координация между институциите и организацията, която лечебните заведения направиха веднага, на всички 34 мигранти, които оцеляха след вчерашния инцидент край софийското село Локорско, беше оказана навременна медицинска помощ. 27 от тях бяха приети в пет столични болници, които незабавно сформираха допълнителни екипи, а на останалите беше оказана навременна медицинска помощ и след необходимите изследвания бяха освободени от болнично лечение.”

Това съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев в рамките на съвместния брифинг с Прокуратурата, Националното следствие и Министерството на вътрешните работи.

„Към момента в лечебните заведения под лекарско наблюдение остават 19 души. В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях вече са екстубирани и контактни. Очакваме и третият пациент да бъде екстубиран по-късно днес или утре. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” остават 7 пациенти, от които двама в сравнително по-тежко състояние, в реанимация. Те са седирани и поддържат добра сатурация. Другите петима пациенти са на кислород. В реанимацията на УМБАЛ „Св. Анна“ – София има един пациент – контактен, със спонтанно дишане. В „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ остават четирима души, в стабилно състояние. Двама от тях са с охлузвания, а другите двама са с белодробни изменения и след направени рентгенови изследвания ще останат под лекарско наблюдение до понеделник. В хирургията на МВР болница са четирима души в сравнително леко състояние, с хипотермия, охлузвания и дехидратация”,  съобщи Меджидиев.

Той добави, че в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вчера са прегледани четирима от пострадалите, направени са им необходимите изследвания и са освободени.

„Със съдействието на Държавната агенция за бежанците 14 непълнолетни лица вече са настанени в бежанския лагер в кв. „Военна рампа”, като там на разположение са лекар, медицинска сестра и психолог. На пострадалите са осигурени храна, дрехи и всичко от първа необходимост”, посочи още Меджидиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика