Кризата с водата на Омуртаг: Водопроводът е негоден и незаконен

90% от експертите са на мнение, че най-добрият вариант за общината е да черпи вода от язовир "Ястребино"

OFFNews 06 март 2023 в 18:33 3627 3

вода

Снимка Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Положението с водата в Омуртаг продължава да е драматично.

Изграденият през 2015 г. довеждащ водопровод от язовир "Ястребино" до напорните водоеми на Омуртаг е негоден за ползване, показва приключилата проверка на състоянието на съоръжението. Освен това съоръжението е незаконно, без необходимия Подробен устройствен план и е изградено в противоречие с предварително одобрения проект. 

Това стана ясно на работна среща на служебния регионален министър Иван Шишков за проблемите с водоснабдяването на община Омуртаг. В нея участваха заместникът му Николай Шушков, Ирена Георгиева – изпълнителен директор на "Български ВиК холдинг" ЕАД, оластният управител Станимир Парашкевов, кметът Ешреф Ешрефов, управителят на ВиК – Омуртаг инж. Явор Миленов и др.

Проверката бе разпоредена от министър Шишков в края на миналата година като част от набелязаните стъпки за решаване на проблема с доставянето на чиста питейна вода за жителите на общината.

"В случая става дума за незаконно и некачествено изпълнение", отбеляза министърът.

Експертите са установили, че водопроводът е от обикновени PVC тръби, които са положени върху скална маса без пясъчна основа. В резултат на това не издържат на налягането и се пукат. Друг съществен проблем е, че не е спазено проектното трасе, заради което има множество чупки и завои, които водят до допълнителни проблеми. Аварии стават и заради липсата на съоръжения за обезвъздушаване на довеждащата система.

Управителят на ВиК - Омуртаг допълни, че съоръжението е трябвало да провежда между 40 и 80 литра в секунда, а при сегашните изпитания е аварирало при подаване на вода от 2,3 литра в секунда.

Иван Шишков информира, че в хода на проверките е станало ясно, че за водоснабдяването на Омуртаг от яз. "Ястребино" има изготвен ПУП в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Предстои да се анализира може ли той да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод, отговарящ на всички норми и изисквания. Според министъра този вариант ще реши най-бързо проблемите с питейната вода, защото ще спести време от редица процедури. По думите му 90% от експертите са на мнение, че най-добрият вариант за община Омуртаг е да черпи питейна вода от яз. "Ястребино", затова на този етап не се търсят други алтернативи.

Безводието в Омуртаг стана причина за няколко протеста. Положението в града е драматично и нетърпимо, след като жителите на града обявиха, че имат вода 2 най-много 3 пъти в седмицата. Навръх Нова година водата бе пусната за половин час. През октомври м.г. бе обявено бедствено положение

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

06.03 2023 в 20:37

Трагедия.

ПВЦ тръба, срамота

Като ремонтите им дето повреждат язовирните стени...

1236

2

БотоксПутю

06.03 2023 в 20:29

Некадърни и крадливи. Виновни няма и няка и да има. Като навсякъде у нас.

10935

1

borisboris

06.03 2023 в 20:12

Дела? Осъдени? Обезщетения? Или той така сам си се е построил от нищото?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика