Какво е молитвата и за какво ни е нужна?

ОFFNews 28 април 2016 в 11:00 10031 15

Нека помислим върху това какво е молитвата и за какво ни е нужна тя. Всеки би се сетил, че почти няма човек на земята, особено християнин, който да не се моли на Бог при различни поводи и случаи, пишат от сайта "Добротолюбие".

Думата молитва се използва е акт, залегнал дълбоко в човешката същност, той ни е много нужен. Така, както на тялото е нужен въздух, за да живее, така ни е нужна и молитвата, за да бъдем близо до Бог.

Но ако някой се моли на Бог как да е, като че ли между другото, без страхопочитание, за него не само, че няма да има полза, но и понася несравнимо по-голяма вреда.

„Служете Господу със страх и радвайте се пред Него в трепет“ (Пс. 2:11).

Свети Йоан Златоуст казва, че по време на молитвата ние реално говорим с Бога, чрез нея влизаме в съюз и с ангелите, и твърде красноречиво се отдалечаваме от общение с неразумните същества. Също и че молитвата и служението на Бога са признакът на всяка праведност. Тя, като някакво божествено и духовно одеяние, придава на мислите ни голяма красота. Друг свят човек – преподобни авва Исаак, казва, че молитвата умилостивява за извършените грехове, посредством което каещият се човек измолва така необходимата прошка.

Душата на молитвата е вниманието. Както тялото без душата е мъртво, така и молитвата без внимание е мъртва, казва св. Игнатий Бранчянинов. Молитвата на смирения прекланя Бога, а молбата на гордия оскърбява Бога, говори преп. Нил Синайски. Умът, ако няма в ръката си силата на молитвата, не може да съкруши греха и злите сили, пише преп. Григорий Синаит.

Освен тези няколко кратки мисли, по повод молитвата има много други задълбочени размишления. В приведените примери ясно и кратко се говори за това какво е молитвата и как трябва човек да е настроен за нея. Ясно се разбира каква сила ни дава тя.

Повечето хора се молят особено при нужда, т.е просят милост от Бога. Колко егоистично е това при положение, че молитвата далеч не е само по повод нужда, а трябва да се използва често и за благодарност за всичко което имаме и за което ни изпитва Бог.

Накратко ще споменем, че молитвите според съдържанието си са няколко вида: на покаяние, когато молим Бога за прошка на греховете ни и за очистване на сърцето и живота ни; просителна, когато изпросваме нещо от Бога; благодарствена, когато благодарим Богу за получените от Него добрини; хвалебна, когато Го прославяме за безпределната Му благост, премъдрост, слава, сила и величие. Тази молитва е най-възвишената от всички, изброени дотук, тъй като в най-голяма степен се доближава до състоянието на безкористна любов към Бога, с каквато би следвало да се отличава духовният живот на православните християни.

Молитвата, следователно, е беседа, т.е. разговор между човека и Бога.

Молитвата е насъщна потребност за душата. Без молитва няма духовен живот. Оня, който не се моли, прилича на отсечена лозова пръчка, която изсъхва и не дава плод. А молещият се расте в добродетелния живот и възвисява душата си. Молитвата е твърда и непоклатима опора не само в беди, но и в дни на радост и добруване. Тя дава морални сили, освежава душата, просветява разума, прочиства сърцето и подкрепя волята в съдбоносни моменти. Прояснената чрез молитва, душа безпогрешно взема спасителния път и правилно насочва стъпките ни в нашия личен и обществен живот.

След като вече си припомнихме ясно в какво се състои същността на молитвата в ежедневието ни, нека приведем примера за това, че нещастие е за слепеца, че не вижда светлината, но много по-голямо нещастие за християнина е да изгуби разположение към молитвата, да лиши своята душа от божествената светлина: в такава душа се въдворява мрак.

Блажен е този, който стои пред Бога в молитва така, че Бог го вижда и той вижда Бога и чувства, че се е отдалечил от света.

Там той ще чуе неизказани думи, които човек не може да изрече, и ще види това, което око не е виждало и което ухо не е чувало, и на човек на ум не е идвало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12010

15

Antoninus

29.04 2016 в 09:11

"И не забравяйте, че Земята е плоска!"
Чесън,
как разбираш следните текстове от Библията:

Исая 40 глава, стих 22 Онзи, Който седи над КРЪГА на земята, пред Когото жителите й са като скакалци, Който простира небето като завеса, И го разпъва като шатър за живеене,

Пророк Амос е живял около 800 години преди Новата ера и е бил говедар. Под вдъхновението на Бог е записал следното:

Той е, Който гради СФЕРИТЕ Си на небето, И основава свода Си на земята; Който повиква морските води, И ги излива по лицето на земята; Иеова е името му.

Йов глава 26, стих 7 казва:
Простира севера върху празния простор; Окача земята на нищо.

Аз разбиртам, че косм. тела са кръгли и сферични.

29217

14

Лопе де Вега

28.04 2016 в 13:01

Молитвата в християнството не се отправя със страх. Прави се с открито към Него сърце и искреност в душата. Молитвата е разговор между човек и неговия Създател. Всеки се моли както умее - едни с думи, а някои - с музиката си.Той чува всекиго, но отговаря рядко. Обикновено отговорът Му е в нещо което е станало след и във връзка с молитвата му.
Искате ли да чуете как се е молил великият музикант Бетовен? Пуснете си Missa Solemnis, особено частта Kyrie!

Поздрав!

77927

11

El Commandante

28.04 2016 в 12:39

"Божественото не те съди за нищо."

Wrong!

13859

10

Daering

28.04 2016 в 12:32

И това е вярно, Пантарей, не те съди за нищо, а за съвсем конкретни неща.

13859

8

Daering

28.04 2016 в 12:17

Вярно е, бабче, но религията, това е опитът на хората да стигнат до Бога, а Христос е друга бира - това е начинът Бог да издигне хората до Себе си.

И още - и ти, и Митето имате някакво особено отношение към килограмите. Всичките ви неприятни представи са свързани с дебели хора. :)

11300

7

Танг

28.04 2016 в 12:07

Пак религиозни тъпотии от "Добротолюбие". Следващият път ги пуснете направо на руски. Нека заедно с чалмите се върнем в 7-ми век, за какво ни е да вървим напред? За какво ни е да вярваме в безпристрастните методи на науката, когато имаме догматични книжки с приказки и легенди? Мат'рал, както сам казва Еднокнижния. И е прав във "...вие сте прости и аз съм прост - затова се разбираме!"

12074

6

баба ви

28.04 2016 в 12:04

Религията е инструмент за промиване на мозъци - няма обсъждане, няма корекция на база доказателства, няма нужда от мислене. Каквото кажат дебелите чичковци с брадите - това! От баба ви да го знаете.