Христо Грозев не е подавал сигнал срещу задържаните във Великобритания трима българи

OFFNews 16 август 2023 в 18:00 3158 1

Христо Грозев

Снимка Getty Images

Христо Грозев

Разследващият журналист Христо Грозев отрече да е подавал сигнал в прокуратурата срещу тримата българи, задържани във Великобритания за шпионаж в ползва на Русия, предаде "Свободна Европа".

По-рано се появи информация, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са арестувани след сигнал на журналиста от Bellingcat, подаден в началото на годината. 

"Това е работа на прокуратурата, те не са се свързвали с мен. Аз дори не знам, че има разследване по мой сигнал. Възможно е да са се самосезирали от интервюта или от изказването в парламента. Сигнал като такъв не съм подавал", заяви Грозев пред медията.

По думите му няма право да коментира повече по темата.

Тримата българи са арестувани още през февруари и обвинени в рамките на мащабно разследване на националната сигурност. По-късно Софийската градска прокуратура съобщи, че от март се води и българско разследване по случая.

Групата е притежавала фалшиви лични документи - паспорти, лични карти и други за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

От българското външно министерство обявиха, че "до този момент властите във Великобритания не са се обърнали към Посолството на България в Лондон" във връзка с конкретния случай с арестуваните българи.

Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия в края на 2022 г., въпреки че не е руски гражданин. Днес той се укрива в САЩ. Българинът е част от разследващия проект "Белингкат", който с открити източници разкри многобройни руски заговори и убийства. Русия е обявила организацията за "чуждестранен агент", а дейността ѝ - за "нежелана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки