Големите пожари са овладени, в Плевенско лумна нов

OFFNews 01 август 2016 в 15:13 3286 0

Големите пожари са овладени, в Плевенско лумна нов

Всички големи пожари в страната вече са овладени и локализирани. В същото време пламна нов пожар край гълъбовското село Главан.

По разпореждане на кмета на общината Николай Тонев е създадена организация за потушаване на пожара, съобщават от общината. Изгорели са 1500 дка дървета, храсти и тревни площи. Фронтът на пожара е юг – югоизток, в протежение на 3 км.

На място са Комисар Колев, директор на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора и заместник-кметът на общината инж. Пламен Бараков, както и кметът на с. Главан Живко Радичков. За овладяване на бедствието са осигурени високопроходими автомобили и тежка техника. В момента 6 екипа на пожарна безопасност от Стара Загора, Гълъбово, "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "Мини Марица Изток" гасят пламъците, в тяхна помощ са доброволци – местните арендатори и служители на Община Гълъбово. На мястото е пристигнал и 2 бр. тежка верижна техника - булдозери.

Междувременно големият пожар в източнородопската община Маджарово е овладян. 200 огнеборци спряха разпространението на огъня към околните села, но екипите остават в готовност, тъй като пожарът може да се активизира повторно заради високите температури, съобщава БНР.

Задържан беше виновникът за пожара - 67-годишен мъж и 21-годишният му внук, които вчера са запалили огън до лозовия масив в близкото село Бориславци, за да пекат патладжани за зимнина. Пламъците са запалили сухи треви и двамата не успели да ги угасят. Огънят обхвана над 8 000 декара гори и земеделски площи.

Пожар унищожи продукция и инвентар в асеновградското село Боянци тази нощ. Големият пожар край Ардино е вече потушен. Районът е под наблюдение, тъй като поради жегата има опасност от нови запалвания. В гасенето на пламъците се включиха и много доброволци от застрашените села Ахрянско, Родопско и квартал Веселиново на Ардин.

Няма превишения на нормите за качество на атмосферния въздух след вчерашния пожар на депото за твърди битови отпадъци край благоевградското село Бучино, увериха от Районната инспекция по околна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews