Една стажантска история за трима млади бизнесмени, Джеки Чан и Лари Финк

OFFNews 14 август 2023 в 12:25 7592 0

реклама

Снимка Лидл

Анастасия Стойчева, Стойчо Стамов и Борис Дедухов са героите в тази стажантска история.

Анастасия Стойчева, Стойчо Стамов и Борис Дедухов са героите в тази стажантска история. И тримата виждат себе си като бъдещи бизнесмени и са сред 13-те участници в стажантската програма на Lidl.

За проектите, по които работят, спортовете, с които изразяват себе си, и други световни имена като Джеки Чан и Лари Финк, които случайно се намесват в разговора – разказват по-долу.

Един млад бизнесмен във „Фурната на Lidl“

Бизнесът определено му е страст. Още като ученик Стойчо помага на родителите си в семейния бизнес с къща за гости в Китен. Като студент пък записва „Управление на бизнеса и предприемачество“ в Нов български университет. „Управлението на един бизнес изисква широк набор от умения, включително аналитични, комуникационни и стратегически. Интересно ми е да разбера как функционират организациите, как се управляват ресурсите и как се взимат стратегически решения“, казва Стойчо.

Стойчо Стамов

Именно затова избира стажантската програма на Lidl – за да види отвътре как работи ритейлът. Задачата му е да предложи идеи за повече продажби във „Фурната на Lidl“. „Проектът ми е много интересен, но не е никак лесен“, казва 23-годишният студент. Запознава се с процесите на печене, презентирането и зареждането, провежда интервюта с клиенти и служители в компанията, за да намери най-добрите идеи, с които да подкрепи продажбите на пресните печива във веригата.
Интересът му към бизнеса си съжителства и с любовта към спорта – волейбола, който тренира три години, и футбола, на който е фен от малък. Затова освен да бъде успешен мениджър, мечтае един ден да посети и мач на любимия си отбор Барселона.

Колегата-стажант

Борис с основание можем да наречем „вътрешен човек“. От осем месеца работи като касиер-продавач в един от софийските магазини на Lidl. Харесва му, че работата е динамична, свързана с общуване с много хора и има гъвкав график. Така може да посещава лекциите в университета, където учи „Стопанско управление“. Когато обаче разбира за стажантската програма, решава, че е страхотна възможност да научи още нови неща и да разбере как се прави успешен бизнес. Така стажантският проект, по който работи днес, е анализ на търговските кампании на веригата.

Борис Дедухов

Опитът му като касиер-продавач определено му помага, но този път му е нужен и по-стратегически и аналитичен поглед. Признава, че ако има възможност да почерпи опит от доказан бизнесмен, би избрал Лари Финк – главният изпълнителен директор на най-голямата компания за управление на парични средства в света – BlackRock. „Определено ще го питам за качествата нужни на един човек, за да успее. Как той е успял и кои са били най-големите трудности, през които е преминал“, казва Борис.

Доза адреналин

Изненадващо или не, най-много адреналин и приключенски дух в тази история внася дамата. Един от първите ѝ съзнателни спомени е Ниагарският водопад, който посещава с родителите ѝ, когато е само на три години. От тогава се ражда желанието ѝ да обикаля колкото може повече по света. Другото, което белязва детството ѝ, е таекуондото. Запалва се по него, след като гледа филма „Karate Kid“ с Джеки Чан и Джейдън Смит. Голямата ѝ любов обаче ще се окажат ските, които кара вече близо 10 години. Авантюризмът ѝ стига дотам, че веднъж се спуска по изоставена писта, след което два часа чака планинската спасителна служба да я намери.

Анастасия Стойчева

Това лято обаче е посветила на стажа си в Lidl и проекта, по който работи. „Моята задача е свързана със стратегическите цели на Lidl Plus, като участвам в създаването на стратегия за постигането им до 2026 г.“, казва Анастасия. Харесва ѝ топлото отношение, което среща навсякъде в компанията, както и че може да учи от различни професионалисти. А още повече, че проектът й е по специалността, която учи, и в сферата, в която иска да се развива – икономика и стопанско управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!