Една спешна операция и завинаги провалено класиране: защо МОН не осигурява втора дата за изпитите за гимназиите

Александра Маркарян 21 юли 2023 в 07:00 29491 1

Евелина Първова

Снимка sCOOL Media

Евелина Първова

14 юни 2020 г. Остава само ден до изпита по български и литература за гимназиите. Седмокласничката Евелина Първова се е подготвяла с надеждата да бъде приета в софийското 51-во училище "Елисавета Багряна", но същия ден ѝ става зле. Боли я коремът и болката не отшумява, а се засилва. На 15-и момичето отива на изпита, но ѝ е лошо. Успява да направи първия модул от теста. Болките стават нетърпими. Стисва зъби и остава до края, но работи малко по втория модул. Не може да се съсредоточи. Веднага след изпита отива на лекар. Вечерта е приета в болница "Пирогов". Налага се спешна коремна операция. Остава под лекарско наблюдение в лечебното заведение до 26 юни. Пропуска втория изпит за гимназиите - по математика. На 17 юни, когато той се провежда, Евелина е в реанимацията на "Пирогов". Надеждата за прием в желаното училище угасва.

Историята на Евелина разказва sCOOL Media и поставя въпроса защо няма втора, алтернативна дата за явяване на изпитите, от които на практика зависи бъдещето, образованието на седмокласниците.

Втора дата за масово явяване тази година беше осигурена за част от областите в страната, след като наводнения наложиха това. Но няма и не се предвижда да има такава за ученици, които са имали основателна, например здравословна, причина да не се явят на първата и поради невъзможността за това са били лишени от шанса за прилично класиране, дори и да са се подготвяли старателно дълго време за изпитите и знанията и уменията им да са заслужавали отлична оценка.

Сблъсквайки се с този неочакван проблем, майката на Евелина пише до МОН и до Регионалното управление на образованието в София с молба на дъщеря ѝ да бъде позволено да се яви допълнително на национално външно оценяване по математика и на изпит по изобразително изкуство, който също е планирала да положи, но не е могла заради операцията.

"По български език и литература, тъй като е присъствала, нямаше как да се направи поправка, но поне на математика да има възможност да се яви" - разсъждава Ели Стефанова.

Уви. Получава твърд отказ. "От МОН ми отговориха, че нямат възможност да ѝ предоставят втора дата." Аргументът? “Всички ученици се явяват при еднакви условия на един и същи изпитен материал. Това е гаранция за равнопоставеност при продължаване на образованието. В тази връзка липсва нормативно основание да бъдат определени нови дати за явяване на изпит по математика от националното външно оценяване и на изпит по изобразително изкуство.”

Добре, но в същото време МОН явно може и дава гаранция за равнопоставеност за провеждането на матурите след 12. клас, за които има по две сесии на година (първата е през май-юни, а втората  - през август-септември). Защо има различно третиране на едните и другите изпити, за седмокласници и дванадесетокласници, не е ясно.

Ясно е обаче, че липсата на точки по математика автоматично поставя Евелина "на опашката" за класирането. Тя получава такива от изпита по български, но щом не се е явила по математика, резултатът ѝ от него се приема за равен на 0 т. С това надеждите ѝ за харесаните паралелки в 51-во - с изобразително изкуство; за компютърен аниматор или за компютърен график - се стопяват.

Развръзката за Евелина все пак е добра. От РУО в София съветват майката да опитат в 3-то училище "Марин Дринов", където има паралелка, ориентирана към рисуване и графичен дизайн. Момичето се насочва натам и я приемат по диплома и с оценките от частично положеното национално външно оценяване по български.

Изход за Евелина е намерен, но принципният въпрос за липсата на алтернатива за седмокласниците стои открит и на този етап МОН не му дава задоволителен отговор. То дори не отговаря на въпроса на sCOOL Media колко са на брой учениците, които не са се явили на НВО през последните 4 години.

OFFNews разказва историята на Евелина и борбата ѝ за прием в гимназия с разрешението на sCOOL Media.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews