Дали диагнозата на краля ще сближи Хари и Уилям

OFFNews 12 февруари 2024 в 14:17 1045 0

Хари и Уилям, 2018

Снимка Getty images

Хари и Уилям, 2018

"Еха, това е проклетият Принц Хари", изкрещя награденият американски футболист Камерън Хейуърд в началото на емоционалната си благодарствена реч, в която благодари на Бог и на своите поддръжници.

Футболната звезда изглеждаше толкова изненадана, колкото и всички останали, когато видя кой ще му връчва наградата - херцога на Съсекс! Това се случи по време на церемонията по награждаването в НФЛ в Лас Вегас, предаде BBC.

След всички мрачни заглавия по повод пристигането му в Лондон, за да види баща си, след диагностицирането на рака на краля, ето че принц Хари вече беше в Невада. Въпреки междуконтиненталното пътуване той изглеждаше отпуснат и се закачаше, че американският футбол преоткрива ръгбито, само че с "поемане на дъх на всеки 15 секунди".

Не само спортната звезда изглеждаше озадачена от присъствието на принц Хари. В края на бурната седмица с много новини за здравето на кралската фамилия, хората все още недоумяват по повод трансатлантическото пътуване на принц Хари във вторник.

Ако вие бяхте пътували през нощта през целия Атлантически океан, чак до Лондон, тревожно бързайки, за да видите родител, чиято диагноза е лоша новина, бързайки натам с конвой директно от летище Хийтроу - колко време щяхте да очаквате да останете със семейството си?

Срещата между Хари и семейството беше по-кратка от 45 минути.

А среща с брат му, принца на Уелс, изобщо нямаше. Още преди принц Хари да стигне до баща си в Кларънс Хаус, новинарските агенции вече бяха изключили всякакъв шанс за подобна среща.

Нямаше музика, която звучи на заден план. Подобна извънредна ситуация не успя да започне да размразява леда в семейството, който изглежда вечен. Имаше само снимки на Хари в задължителния черен Рейндж Роувър.

"Ако болестта на баща му не е катализатор за сближаване с Уилям, то какво ще бъде? С всяка следваща година и с всеки изминал ключов момент от живота разривът ще става все по-дълбок", казва историкът и писател сър Антъни Селдън.

Той предупреждава, че принц Хари ще бъде този, който ще загуби обществената подкрепа от това противопоставяне, и казва, че той трябва да "вземе живота си в ръце" и да не гледа на себе си като на "жертва".

"Истината е, че Хари е особено талантлив и състрадателен човек, който има потенциала да направи огромно добро. Оставам оптимист, но с всяка изминала година и с всяка изминала криза този оптимизъм намалява", казва сър Антъни.

Защо тогава посещението при баща му беше толкова кратко? И защо принц Хари отлетя отново след една единствена нощ?

Смятаме, че събитието в Лас Вегас не е било фактор при вземането на решение за бързото му завръщане.

Вместо това нека да си представим пътуването от гледната точка на Хари.

Той е летял дотам, отчаян да види родител, който има тревожна новина за здравето си. По някаква причина срещата приключва бързо и всички си тръгват. Той е в хотел и никой не бърза да го види, освен пресата.

Какво се случва след това? Е, разбира се, Хари бързо се връща в Съединените щати.

Очевидно принц Хари и Меган не се крият. Всъщност е точно обратното, тъй като тази година вече имаха пътуване до Ямайка, а следващата седмица ще посетят Канада на събитие, свързано с основаните от него игри "Инвиктус".

"Мисля, че бързото му посещение изглеждаше малко странно", казва кралският коментатор и академик, професор Полин Макларън, който има различен поглед върху случилото се.

"Моята интерпретация е, че Хари е действал импулсивно и е почувствал, че трябва да види баща си лице в лице, когато е чул новината", добавя тя. "Вече сме чували за опити за някакво помирение, за разговор с него на рождения му ден, така че мисля, че Хари е възприел това като още една важна стъпка."

"Но крал Чарлз вече беше направил своите планове да отиде в Сандрингам за така необходимата му почивка след лечението, така че срещата беше кратка. Но той все пак се забави, за да може да прекара известно време с Хари".

Със сигурност това е много човешка интерпретация: че кралят, който е на 75 години, е бил вероятно уморен след лечението на рака, което пък последва скорошната процедура на простатата му.

Хората често са разстроени и дезориентирани от такива тревожни здравни новини. Всеки, който е получавал подобна новина за рак или тежко заболяване знае, че реакциите след подобен шок могат да бъдат непредсказуеми.

Също така е факт, че напрежението в кралското семейство е много повече между братята принц Уилям и принц Хари, отколкото между всеки от тях и баща им. Имаше много признаци, че кралят иска да остави отворена вратата за помирение.

Ако наред с любовните триъгълници има и триъгълници на омразата, друго голямо напрежение за принц Хари е враждата му с таблоидната преса.

Тя става още по-интензивна заради многобройните му съдебни битки срещу вестници заради твърдения за хакерство и незаконно събиране на информация - в петък той спечели още обезщетения срещу Mirror Group.

Представянето от първите страници на краткия престой на принц Хари като доказателство, че семейството му го пренебрегва, трябва да се разбира в контекста на враждебността, която част от пресата изпитва към него, и на готовността му да ги даде под съд.

Но принц Хари не се срещна с брат си принц Уилям. Няма признаци за подадена маслинова клонка. И може би огромното внимание, което се отделя на това несъгласие, се дължи на факта, че то ни позволява да проектираме мисли и чувства за собствените си семейни спорове.

Психологът д-р Сандра Уитли казва, че съперничеството между братята и сестрите не се съобразява със статута.

"То показва, че всички са хора. Рядко се срещат хора, които смятат, че родителите им са се отнасяли еднакво към тях", казва тя.

Големите събития в семейния живот, като болест, смърт и брак, също могат да бъдат моменти, в които хората се чувстват уязвими, което увеличава напрежението между братята и сестрите.

"Силно емоционалните моменти могат да предизвикат силно емоционални реакции", казва д-р Уитли, като добавя, че когато семействата се разпаднат, това може да бъде дълготрайно и силно.

"Удивително е как хората могат да вложат толкова много злоба и енергия, за да презрат някого. Това е изключително вредно", казва тя за най-ожесточеното съперничество между братя и сестри.

Никой не знае какво може да се случва в кралското семейство в частен план. Дали просто братята се надпреварват като Лиъм и Ноел Галахър - но с корони?

Това, което е ясно, е, че дори докато крал Чарлз се възстановява и се връща на работа, двамата му синове вървят по съвсем различни и разминаващи се пътища.

Както някога Чарлз трябваше да поеме повече кралски функции с напредването на възрастта на майка си, така и от принц Уилям неизбежно ще се очаква да поеме по-значими задължения като следващ по ред.

Принц Уилям беше първият, който благодари за посланията на подкрепа за краля по време на събитие от А-листата с актьора Том Круз. Той е гласът на древна институция, докато начинанията на брат му Хари приличат повече на калифорнийски стартъп.

Принц Уилям ще има още по-голяма роля с намаляването на броя на работещите кралски особи - тъй като тези, които остават, са все по-възрастни и по-слаби. Този натиск се засилва от това, че съпругата на принц Уилям Катрин също се възстановява от операция.

Нарастващата разлика в живота на принц Уилям и принц Хари може да засили напрежението и неприязънта между кралските братя.

"Дори повече от всякога принц Уилям ще чувства, че трябва да поеме цялата отговорност, докато Хари може да действа импулсивно", казва професор Макларън.

Въпреки липсата на семейно помирение, под повърхността по-дългосрочната тенденция всъщност изглежда е за повече контакти, особено между принц Хари и баща му.

Но да се говори публично за подобно изграждане на мостове може да прозвучи като нарушаване на личния живот.

А когато братята и сестрите се скарват лошо, психологът д-р Уитли казва, че в крайна сметка: "Някой трябва да бъде големият човек и да каже "съжалявам".

Но след това тя прави пауза: "Но често не го правят. В противен случай бих останала без работа."

*Материалът е преведен от BBC, статията е на Сийн Коулън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика