#BeFair: Защо идеите за социално приобщаване и равенство са все по-актуални?

OFFNews 07 февруари 2024 в 08:02 10424 0

Lidl

Снимка Lidl

Темата за социално приобщаване и равенство е колкото стара, толкова и нова. Макар че напредваме с големи крачки в 21-ви век, все още има големи групи хора, които не присъстват достатъчно активно в социалния живот поради различни причини – дискриминация и стереотипи, икономическо неравенство, физически ограничения.

Процесът по интеграция на тези хора не е нито лесен, нито бърз, но пък всяко усилие в нужната посока си заслужава, защото крайният резултат ще е положителен за всички – ще живеем в качествено по-добро общество, в което всеки допринася, развива се като личност и повишава стандарта си на живот.

Доколко обаче ние като общество сме ангажирани с тези проблеми? Как се финансират проекти, които да ги решават и има ли хора, готови да отделят от времето и енергията си, за да ги реализират?

Да, има, при това немалко и от всички кътчета на страната. Показва го големият брой проекти - 51, кандидатствали за финансиране по програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ само в категорията #BeFair.

Това е най-голямата социално отговорна инициатива на ритейлъра. Вече шест издания Lidl финансира обществено значими проекти, които се стремят да помагат на хората в различни региони в страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот. За този период компанията е финансирала 155 граждански проекта на обща стойност от близо 1, 3 милиона лева.

През 2023 г. програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ се трансформира, така че още по-добре да отговоря на нуждите на обществото. Бяха включени нови тематични области, а за първи път в това издание възможност да кандидатстват със свои проектни идеи имаха и журналисти, и младежи до 18-годишна възраст.

#BeFair е именно една от новите категории на програмата, фокусирана върху повишаване на социалната справедливост, преодоляването на системни проявления на изключване и пълноценното приобщаване на уязвими групи от обществото.

Според изпълнителния директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ Илияна Николова, които са партньор на инициативата „Ти и Lidl за нашето утре”, интересът към новата тематична област показва, че много точно е напипан пулса на времето и програмата е отговорила на една нужда от по-справедливо и по-включващо общество. „Проектите в тази област неслучайно получиха най-високи оценки от журито - чувствителността по тези теми в обществото нараства и ето, че е имало необходимост тази гражданска енергия за промяна да бъде ясно формулирана и канализирана“, казва тя.

Сред основните проблеми, които вълнуват гражданското общество са тези на незрящите – деца и възрастни, на деца от уязвими общности, от приемни семейства, а също и необходимостта от подкрепа за специалисти, които работят в сферата на приобщаващото образование.

От общо 51 проекта, кандидатствали в категория #BeFair, след три етапа на журиране, финансиране получиха 8 от тях. Ето повече за някои от одобрените проекти.

Триизмерни модели на забележителности за незрящи деца

За незрящите деца, които посещават Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”,
финансирането по проекта ще осигури досег до големите световни забележителности. Ще бъдат изработени триизмерни модели на Айфеловата кула, наклонената кула в Пица, Колизеума, Биг Бен и много други. Така децата ще придобият не само вербална, но и тактилна представа за тях. А след приключване на проекта създаденията триизмерни модели ще бъдат подарени на специалните училища и ресурсните центрове в страната.

Изиграй ми приказка - за децата с увреден слух

Проектът “Изиграй ми приказка” ще помогне на учениците с увреден слух от Специалното училище “Проф. Дечо Денев” в София да усвоят лесно и по интересен начин материала по литература, който се преподава в 5-ти и 6-ти клас.

Театрален режисьор и актриса от глухата общност ще обучат млади артисти, които в учебните часове да представят пред децата театрализирани версии на жестов език на 6 произведения, част от учебната програма.

Така учениците ще се запознаят със сюжетите, основните персонажи и посланията на “Принцесата и златната ябълка”, “Моето семейство и други животни”, “Косачи”, “Серафим”, “Принцът и просякът” “Малкия принц”, “Котаракът в чизми” и много други.

Многообразие и равенство в “Чудната градина”

Проектът на социалното предприятие „Чудната градина“ от Добрич получи специален грант от омбудсмана проф. д-р Диана Ковачева, точно защото е ориентиран към развиване на умения в децата с образователни потребности. На терен от 18 дка в градска среда ще бъде създадено пространство, в което да се провеждат интерактивни обучителни сесии на открито, работилници и събития, в които участници да бъдат деца от 4 до 11 години. Ключово е участието във всички дейности на младежите от „Чудната градина“, като е планирано двама от тях да бъдат помощник обучители, а един – координатор на проекта.

Докато пазаруваш - помагаш

Фондът за инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“ се събира с подкрепата на клиентите на веригата, които докато пазаруват в Lidl – помагат. В рамките на един месец Лидл България отделя по 5 ст. за всеки касов бон във всички свои магазини в цялата страна.

Ефектът от реализирането на проектите за шестте издания от 2017-та досега достига до близо 1 милион българи.

Всички одобрени проекти, които ще се реализират през тази година, може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!