Арх. Здравков: 5 млн. кв м. в София чакат за отчуждаване, чичо Гошо с 15 квадрата спира цял булевард

OFFNews 29 август 2023 в 16:57 22698 3

Арх. Здравко Здравков

Снимка БГНЕС/архив

Арх. Здравко Здравков

81 500 имота трябва да бъдат отчуждени в София. Всички ние трябва да придобием имоти с номинална стойност 5 млн. кв. метра. 

Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков при общественото обсъждане на бюджета на града. За да се случи отчуждаването обаче, което е необходимо за развитието на града според Общия устроствен план и приетите подробни устройствени планове, трябва да се промени механизмът за придобиване на частни имоти от общината, обясни той.

Общественият интерес трябва да бъде защитен, не може Столична община непрекъснато да бъде поставяна на колени от частни собственици, категоричен бе арх. Здравков. Според него реституцията на земеделски земи в урбанизираните територии преди години е направена без да се отчита развитието на съответните квартали. На практика връщането на земеделски земи по този начин компрометира градоустройството не само в София за 50 години напред, подчерта арх. Здравков. 

Отчуждаването трябва да се извършва в определен срок след приемането на ПУП - 5 години. Няма да говоря за финансовите претенции на собствениците, но някой може да има една "люспа" - 15 кв.м. някъде, но с тях чичо Гошо или Пешо спира изграждането на цял булевард, обясни главният архитект.

Той призова темата да не се политизира. Направление Архитектура и градоустройство заедно с Института за пазарна икономика са изготвили анализ за отчуждаването на имоти в София и трябва да се върви към промяна на нормативната уредба, според арх. Здравко Здравков. 

Спор преди старта

Преди общественото обсъждане кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев подкани с публикация във "Фейсбук" гражданите да отидат и да зададат въпроси към управляващите. "Имам много въпроси към мързеливия бюджет на Фандъкова. Отидете и питайте. Защото всъщност големият въпрос е след общо 22,096 млрд. похарчени от 2010 г. до днес в каква София живеем сега?", попита Терзиев.

Шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ отговори на Терзиев във "Фейсбук", като го покани лично да участва. "Не може да очаква някой друг да говори вместо него и да му свърши работата. Все пак се кандидатира за четвъртия управленски пост в държавата, а не за фейсбук инфлуенсър. Заповядайте, г-н Терзиев", отговори Георгиев.

Васил Терзиев не дойде на обсъждането, но отново репликира Георгиев. "Аз бих посъветвал г-н Георги Валентинов Георгиев да се занимава с други неща по време на работния си ден, който е заплатен с данъците ни, а именно - да свърши нещо. А не да прави предизборна кампания пак с парите на софиянци", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Pg

31.08 2023 в 08:14

Този тук нали си прави фотосесия как уж демонтира Капитолия? Само дето автокъщата си е още там. Назначен е от Фандъкова и си отива, колкото и сега се "еманципира" от нея. Какво става и с пропадналият булевард в Студентски град? ДОВИЖДАНЕ!

89

2

bat.galin

30.08 2023 в 21:44

а за МОЧА мълчиш,а ?
мекере !

22548

1

dolivo

29.08 2023 в 23:10

Ми бийте ги, народен съд, и в Белене?!

И имотчето хоп, на държавата