8000 нови българи годишно очаква БГ посолството в Лондон след 1 януари

Милен Енчев 26 ноември 2013 в 12:58 2397 2

Посланик Константин Димитров
Посланик Константин Димитров

 

Около 8000 имигранти от България очаква годишно българското посолство в Лондон в следващите години, след предстоящото отпадане на ограниченията за работа във Великобритания за българи и румънци от 1 януари догодина.

Тази прогноза даде посланикът в Лондон Константин Димитров пред британската телевизия Channel 5.

Очакванията на посолството се разминават драстично с прогнозите на британската неправителствена организация Migration Watch, която предвижда между 30 000 и 70 000 нови имигранти от България и Румъния годишно след отварянето на трудовия пазар. Британското правителство все още няма своя официална прогноза.

Пред телевизионния канал посланик Димитров заяви, че не споделя схващането, че имигрантите крадат работните места на британците и смята, че те всъщност ощетяват икономиката на собствените си страни, тъй като по правило най-образованите и квалифицирани хора търсят работа в чужбина. „Ние не насърчаваме емиграцията и сме ощетени от изтичането на мозъци – на висококвалифицирани лекари и медицински сестри, финансисти и предприемачи, които напускат страната. Съгласен съм, че изтичането на мозъци не е добро за България, но не можем да спрем жители на Европейския съюз да търсят възможности за реализация в другите страни“.

Димитров беше категоричен, че не очаква наплив от българи във Великобритания. Той подчерта, че определението „имигранти“ е погрешно що се отнася до граждани на Европейския съюз.

В момента тече подписка, организирана от британското издание „Дейли експрес“ с искане за предотвратяване на евентуалния наплив на българи и румънци в страната. Петицията вече е подкрепена от 150 000 души и ще бъде връчена на премиера Дейвид Камерън тази седмица.

Междувременно проучване на Channel 5 установи, че близо половината от британците – 47%, смятат, че българите и румънците не трябва да имат право да живеят и работят в кралството, и да се възползват от социални придобивки в страната. Общо 56% пък са на мнение, че имиграцията като цяло има негативен ефект върху Великобритания.

Четвърт от анкетираните са на мнение, че българите и румънците трябва да бъдат третирани както останалите жители на ЕС, а 18% смятат, че те трябва да имат по-ограничени права за живот и работа в страната, както и по-ограничен достъп до социалната й система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика