18-годишен българин спечели първо място в състезание по туризъм в Австрия

OFFNews 10 май 2024 в 12:38 1997 0

Снимка GettyImages

18-годишен българин спечели първо място в състезание по туризъм в Австрия, предаде бТВ. Иван-Александър Димитров се бори за титлата три дни и печели журито с готварските си умения. В борбата за първото място се включват общо 81 участници, а състезанието се състои от три различни теми – готвене, ресторантьорство и рецепция.

Иван-Александър става шампион с отбора на "Залцбург", а в дисциплината "Готвене" печели сребърен медал, като приготвя 4-степенно меню, а продуктите са зададени от журито.

"Тук почти всички работят от много малка възраст и учат едновременно, както аз го правя. Тези, които имат желание, се записват за състезанието и се явяват от Залцбург, в моя случай. По готвене се явиха 30 души и продължиха трима", обясни той.

За 4-степенното меню, спечелило журито, момчето разказва, че избрал нещо много интересно.

"За студено предястие си избрах вариация от цвекло, с еспума от цвекло, сос от хрян и мариновани ябълки. Заедно с чипс от кайен пипер. За рибата трябваше да сготвим, това ни беше дадено, морски език, което е соленоводна риба с четири филета, което си е доста голямо предизвикателство. Нея е сготвих с рибен фарс. При основното трябваше да интерпретираме традиционно австрийско ястие. Печено месо с традиционни австрийски кледли и много лук", обясни 18-годишният българин.

Иван-Александър учи в училище със специалност туризъм и макар 18-годишен той вече три години работи като готвач в един от световноизвестните хотелите с над 100-годишна история в Австрия. Там черпи опит от едни от най-добрите шеф-готвачи за техники и аранжиране на ястията.

През септември ще започне да работи в ресторант с две звезди "Мишлен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови