1709 лева става минималната заплата за учители, увеличението влиза със задна дата - от 1 януари 2023 г.

OFFNews 10 август 2023 в 12:10 4094 1

Снимка Министерство на образованието и науката

Учителските заплати се увеличават с 15% и стават 1709 лева - това е увеличение с 233 лв., съобщиха от Министерството на образованието и науката. 

Увеличение става по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованиетопроф. Галин Цоков и социалните партньори. Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 януари 2023 г.

Още при приемането на бюджета стана ясно, че предстои увеличение на заплатите с 15%. 

"По този начин правителството гарантира националния приоритет за поддържане на ниво на учителските заплати от 125% от средното възнаграждение в страната", посочи Цоков.

С подписания днес анекс минималната основна заплата на учителите става 1 709 лева - тя ще е такава и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1831 лв. Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 1926 лв.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени 524 млн. лв. от държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Гестапо

12.08 2023 в 17:16

Мен никой не ме пита ,пък и кой ли съм!Според мен учит.заплати не трябва да се вдигат ,първо ,защото има отриц.прираст,и от там малко ученици ,и половината от учениците ще напуснат Бг.За това просто пак ще има едно наливане на пари ,от пусто ,в празно.Ние в Бг не следваме някаква логика ,а просто казват :Учителите са квалифицирани ,и трябва им се вдигат ,пък има ли голям смисъл ,на колко ученика ще преподават ,това не се гледа .
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки