100 семейства в столичен квартал се страхуват за живота си заради съсед

OFFNews 25 март 2024 в 10:10 5279 1

Снимка GettyImages

Близо 100 семейства от жилищен блок в столичния квартал "Обеля" се страхуват за живота си заради свой съсед. Преди време той подпалил двата асансьора в блока. Палежът се разследва, но мъжът продължава да заплашва съседите си с убийство и чупи колите им, предава Нова.

Потърпевшите разказват, че мъжът винаги е гледал в земята, винаги ходи бързо, с шапка на главата. Те многократно са го чували да заплашва майка си, че "оттук жива няма да излезе, че ще я убие".

"Когато той запали асансьорите, аз го видях със собствените си очи и побягнах. Отвътре се чу как казва: "Ще взема ножа и ще ги изколя тия". Това е психически тормоз – дни, месеци наред", казват свидетели.

Полицията и пожарната познават добре адреса на блока, в който близо 100 семейства се страхуват да спят в собствените си домове.

"На два-три пъти го засичам – пред мен се качва, слиза, асансьорът и копчетата горят. Пъха салфетки и ги пали. След това запали таблото с кабелите на всички телевизии. Ако не е бил комшията от първия етаж, сме щели да изгорим като факли", споделя Ангел Илиев.

Няколко дни след палежа на асансьорите хората се принудили сами да си бъдат охрана, за да не бъдат подпалени отново. Райчо Стоименов разказва, че около месец по-късно въпросният съсед започнал да ги заплашва в близкия магазин.

"Казваше: "Сега ще видите какво ще се случи, ще ви наръгам, ще ви запаля, идиоти, целият блок ще изгори, ще ви лежа". Тръгна към мен с бърза крачка и аз в паниката си реших да не му отвръщам, а да вляза в магазина. Той започна да ме заплашва и там", разказва Стоименов.

След сигнал до 112 полиция идва на мястото, претърсва мъжа, открива нож в него и го разпитва. След това го пуска да се прибере в дома си. Съседите му разказват, че той продължава да се разхожда необезпокояван. Всяка сутрин някой съсед намира по колата си изненада.

Адвокатът на семейството на Иван Владимиров-Нав – психологът, който беше застрелян от съсед, казва, че "абсолютно нищо не се е променило. За жалост, такива сигнали, междусъседски свади и т.н. има постоянно и мерки не се взимат. За съжаление очакваме поредната ескалация".

По думите му още в началото, в зародиш на проблема въпреки подаваните жалби, няма резултат. Липсата на този резултат съответно обезверява гражданите, че нищо не може да се случи и те не подават повече сигнали, не съдействат на органите на реда, а пък самият извършител се окуражава. И ескалацията там започва - било то от словесни нападки, стига се до вадене на ножове, използване на оръжия.

"Друго нещо, което ми прави впечатление от органите на реда е, че се казва на гражданите: "Той не е добре човекът", намеквайки за ментални проблеми. "Пазете се от него". Да, обаче органите на реда - те трябва да се грижат този ред да се спазва. Вместо да се дават насоки гражданите сами да се пазят, те трябва да ги предпазят, като напишат просто една докладна до съответния прокурор, който може да инициира производство, за да установи дали наистина този човек има ментални проблеми, да бъде поставен под запрещение и неговият попечител да отговаря за неговите действия. И по този начин считаме, че още в началото би има един възпиращ ефект", заяви адвокат Радков.

Коментарът на полицията по случая е, че "не можем да лишаваме от свобода хора въпреки очакванията на обществото, че полицията може да го прави".

"Заради претоварването, огромната бумащина, един редови полицай, каквито в случая се явяват кварталните, е смачкан от задължения. Някои от тях, откровено мога да кажа, са непривични и безсмислени, което пречи той да е пълноценен в останалата си работа. Ще ви дам съвсем прост пример – 91 закона в държавата ни принуждават да извършваме, ще ги нарека услуги, на други министерства и държавни агенции. Аз не смятам, че това е нормално, при положение че всички тези агенции и министерства разполагат с щатни служители, призвани да извършват точно това, което ни се разпорежда ние да правим вместо тях", заяви Илия Кузманов, Синдикална федерация на служителите в МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

1

Constanza

25.03 2024 в 11:48

Колкото и да се оплакват от "бумащина", няма как нещата да се вършат без документна следа в полицията. Въпреки че на някои би им се искало, предполагам.
 
X

Да помогнем на украинските деца!