Избраха Мариела Папазова за директор на НГДЕК

ОFFNews 21 юли 2015 в 13:50 8985 1

Мариела Папазова.

След проведен конкурс в Министерството на културата, Мариела Папазова, която от над 3 години изпълнява временно длъжността директор на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", бе официално избрана за поста с мандат от 4 г.

Конкурсът се проведе на 15 юли и в него всеки един от желаещите получи брой точки по оценъчните карти, които бяха определени за това. Най-много точки след Папазова са събрали преподавателите в училището Емилия Карабоева и Орлин Йорданов.

Людмила Дукова, Ваня Николова, Надя Кюлафлиева и Анета Иванова-Стоянчова, които също се бореха за поста, не са събрали необходимия минимум точки, поради което не се класират в проведения конкурс.

Повече от две години между Класическата гимназия и Министерството на културата се води "битка" за това къде да се помещава училището. И родители, и учители, а дори и ученици са разделени на два лагера. Едните искат НГДЕК да остане в сградата в покрайнините на София, в кв. "Модерно предградие", ул. "Баба", която е ремонтирана по европейски проект. Другите настояват елитната гимназия да остане в сградата на 13 училище (намиращо се близо до Женския пазар) с мотива, че мястото на елитната гимназия е в центъра на София. Министерството иска връщане на училището в "Модерно предградие", за да не се налага да връща вложените средства в ремонта.

НГДЕК беше преместена в сградата на закритото 13 училище временно заради ремонта на ул. "Баба". Скандалите доведоха до напускането на много учители и до трагичната кончина на един от тях. Преподавателят по немски Бойко Атанасов издъхна по време на среща с родители след разговори в Министерството на културата.

В момента учебният процес на НГДЕК се провежда в сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови