Ремонтираната сграда на Класическата гимназия се оказа отровна

Александра Маркарян 18 февруари 2014 в 19:13 12371 15

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул.

Снимка Сергей Антонов

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул. "Баба" в "Модерно предградие"

В току-що ремонтираната за 2.1 млн. лева от ЕВсграда на Националната гимназия за древни езици и култури е установено наличие на азбест. Употребата му е забранена, включително и в България, заради риск от заболявания, сред които и рак.

Наличието на азбест е констатирано в протокол след лабораторен анализ, извършен в Института по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов" при БАН. OFFNews получи копие от него от Силвия Илиева, майка на ученик в Класическата гимназия, която е взела пробата пред 18 свидетели, също родители на ученици в НГДЕК, на 14 февруари. Родителите влезли в сградата на ул. "Баба" в столичния кв. "Модерно предградие" с разрешение на директорката Мариела Папазова.

Резултатите от лабораторния анализ.

Резултатите от анализа дадоха допълнително основание на противниците на връщането на престижната гимназия в покрайнините на София, сред които са ръководството и част от учителите в НГДЕК, да затвърдят позицията си, че училището трябва да остане в сградата на 13 ОУ, близо до Женския пазар. То бе преместено там след началото на настоящата учебна година заради твърде дълго продължилия ремонт на ул. "Баба". Още тогава се видя, че учителите са разделени в мненията си къде трябва да е училището - част от тях настояват да е в центъра на София, другите искат да е в току-що ремонтираната сграда, макар и в "Модерно предградие".

Ремонтираната сграда на Класическата гимназия на ул. "Баба".

Драмата коя да е сградата се разгоря с нова сила преди дни, когато министърът на културата (под чиято шапка е НГДЕК) Петър Стоянович издаде заповед за връщането на НГДЕК на ул. "Баба", считано от 17 февруари. Ръководството не се съобрази и остави училището в 13 основно училище, като обясни, че ремонтираната сграда е опасна, защото има азбест, оголени кабели, паднали тавани.

Днес обновената сграда бе заключена, а на стъклото на входната врата бе залепена заповед на директорката, според която занятията ще се провеждат в сградата край Женския пазар "до отстраняване на констатираните дефекти".

Заповедта на директорката Мариела Папазова.

В отговор от министърът на културата издаде нова заповед, в която разпорежда "в едноседмичен срок от отстраняване на констатираните неизправности с доклад на Столична регионална здравна инспекция от 14.02.2014 г. учебният процес в Национална гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" да се премести в сградата, находяща се на ул. ,,Баба” № 16 в кв. "Модерно предградие".

Аз и още 35 колеги ще напуснем, ако ни върнат на "Баба", категоричен бе заместващия отсъстващата по болест директорка учителят по старогръцки език Кирил Галев пред OFFNews.

Според учителите противници на оставането в 13 ОУ обаче страховете са безпочвени.

Преподавателят по философия Орлин Йорданов се усъмни в достоверността на взетата проба. Има установен ред, по който пробата се взема и се изследва в специализирани лаборатории, а в случая това не е направено, категоричен бе той.

За ремонта на сградата са платени над 2 млн. лева по европейски проект.

"Проби не се вземат по този начин - когато някой ходи и чопли стени. Не е доказано, че пробата е от сградата на ул. "Баба". Това е самоволно действие на майките, резултатът от което няма как да има доказателствена стойност пред съда", каза Йорданов пред OFFNews.

Според него твърденията за опасността заради азбеста са силно преувеличени.

"Не е вярно, че цялата сграда е изградена от азбестови плочи. Азбест е имало само в плочи, които преграждат класните стаи при разделянето на обучението в класа на групи. Те са били сложени по времето на директора Гергина Тончева и са били отстранени при ремонта на сградата.

Освен това азбестът е опасен само при вдишване, а в случая той бил е под няколко пласта", допълни той.

Йорданов подчерта, че ако майките, които са против връщането на "Баба" и сред които има и юристи, са наистина прави, че сградата е опасна, са щели да обжалват издадените акт 15 и акт 16.

Според него заплахата за напускане е "плашене на гаргите" и "шантаж". Според него въпросните 35 души не са само преподаватели, а сред тях има и хигиенисти и административни служители, над които е бил оказван натиск да кажат, че ще напуснат под заплахата от уволнение.

Мариела Папазова уволни 11 преподаватели, които са били в НГДЕК 20 години - тези хора още утре ще се върнат, за да заместят тези, които евентуално ще напуснат, за да не се върнат на "Баба" - няма незаменими хора, коментира още Йорданов.

Снимки: Сергей Антонов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!