От мухата слон или патилата на 9 загубени в София ученици

Николаос Цитиридис, Александра Маркарян, Владимир Йончев 21 май 2015 в 18:28 18956 12

Сградата на ул. "Баба"

Реалната случка, за която ще ви разкажем по-долу, е потресаващо дребнотемие, а есенцията на това, което се е случило е, че 9 деца са си объркали сградата, в която е трябвало да се явят на матура вчера, защото не са си прочели служебните бележки, които са носили в ръцете си.

Историята обаче си заслужава, защото е комичен пример как от мухата се прави слон, особено в ерата на Фейсбук.

От няколко часа в социалните мрежи се лайква и споделя следното притеснително съобщение:

"Вчера около 100 зрелостника останаха без матура. Пропуснаха я! Причината е че навсякъде по всички официални документи адресът на НГДЕК е ул. "Баба" 16. Децата видели и рано сутринта отишли там. Ама госпожа Папазова с цялата си некомпететност решила, че матурата ще се провежда в 13-то до Женския пазар. Докато се придвижат от едната сграда до другата превалило 9 часа. Тестът вече е бил оповестен по всички медии."

Този пост във Фейсбук предизвика гневни коментари и бе на път да взриви поредния скандал, свързан с вчерашната матура по литература, която вече бе опорочена от изтеклата предварително информация за автора, който ще се падне - Пейо Яворов, и за верните отговори на теста.

Репортери на OFFNews провериха какво всъщност се е случило и истината се оказа като във вица, че филмът не бил шведски, а съветски и не бил "Баба дала на войника", а "Балада за войника".

Не 100, а 9 ученици са отишли вчера на улица "Баба" 16 в квартал "Модерно предградие", където е официалният адрес на Класическата гимназия, в която са били разпределени за държавния зрелостен изпит по литература. Нито един от тях не е "останал без матура", а всички са били успешно извозени до 13-то училище край Женския пазар, където по това време изпитът още не е бил започнал заради продължилото до 8:45 разпечатване на тестовете. А и, в интерес на истината, тестовете за матурите бяха публикувани от МОН, и съответно в медиите, не в 9, а след 15:30 ч.

Случката

До "драмата" вероятно се е стигнало заради абсурдната ситуация, че Класическата гимназия се помещава в две сгради - на улица "Баба" в кв. "Модерно предградие" и в бившето 13-о училище на ул. "Св. св. Кирил и Методий" на Женския пазар. Още в началото на кампанията е решено матурите да бъдат в 13-о училище, защото е по-добре оборудвано с камери.

Преди да се явят на матура, всички деца получават служебна бележка, в която е записано училището, в което е изпитът им, и адресът му. На всички бележки пише, че изпитът е в НГДЕК на ул. Св. св. Кирил и Методий".

Въпреки това няколко дни преди изпита РИО установява, че има проблем и някои ученици имат колебание в коя сграда е изпитът им. Затова ден преди матурата на страницата на Инспектората е публикувано мигащо съобщение, че изпитът е в сградата на "Св. св. Кирил и Методий".

Като презастраховка се вземат още мерки. На вратата на сградата на "Баба" е залепено съобщение, че изпитът ще е в другата сграда. В деня на матурата РИО и ръководството на НГДЕК изпращат пред сградата на "Баба" трима учители с микробус, предоставен от Инспектората и една лична кола на единия от учителите.

Учителите са в "Модерно предградие" още от 6:30 часа. Не в сградата, а на самата улица, пред входа на училището. "В 7:35 часа пристигна първото заблудено дете. Един от учителите го качи на личната си кола и го докара в сградата на ул. "Св. св. Кирил и Методий", разказа директорката на НГДЕК Мариела Папазова.

"До 7:45 дойдоха още 7 момчета. Проверихме служебните им бележки. На всички пишеше, че изпитът им е на ул. "Св. св. Кирил и Методий". Заедно с една от учителките ги качихме на буса и ги докарахме в другата сграда.

Третият учител остана да чака и точно в 8 часа пристигна деветото дете. Обадих се на колега, който живее наблизо да дойде с личната си кола да вземе детето. Тръгнали са от "Баба" в 8:22 ч., в 8:45 часа вече бяха в другата сграда. Изпитът още не беше почнал, защото разпечатвахме материалите за 286 ученика в 22 стаи, разказа Папазова. Колегата учител остана да чака на улицата до 9:30. Не се появи друго дете."

Това е цялата история. От 286 записани за изпита деца се явиха 276. От тези 276 деца 9 се бяха объркали и, понеже очаквахме да има такива, бяхме се организирали да ги извозим, разказа Папазова, която вчера е писала обяснение за случая.

Иначе Фейсбукът е голяма работа...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки