Правителството се изправя срещу джихадистите със законови промени

OFFNews 10 юни 2015 в 08:14 3950 4

Правителството се изправя срещу джихадистите със законови промени

Спешни промени в Закона за българските лични документи ще приеме днес правителството. Текстовете бяха публикувани официално 8 юни, а днес вече са в дневния ред на кабинета.

Целта им е ограничаването на транзита на джихадисти през територията на България към страни от ЕС и на доброволци, които искат да се включат в редиците на Ислямска държава. Промените засягат общо пет закона - освен този за личните документи, а чрез заключителните разпоредби в него и в още четири закона. 

Според предложенията, които са внесени от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, държавата ще има право да отменя българското гражданство на заподозрени в терористична дейност чужденци. В закона за българското гражданство се прави промяна, с която се отменя натурализацията, въз основа на която е придобито българско гражданство, когато лицето действа против сигурността или интересите на страната.

На подобно основание ще се отказва предоставянето на бежански статут. С промени в Закона за убежището и бежанците от кръга на лицата, на които ще се отказва предоставяне на статут, ще бъдат изключени заподозрените в подпомагането и подготовката на терористични актове. Мярката ще се прилага и към лица, които са кандидати за предоставяне на хуманитарен статут.

Друга промяна регламентира забрана да напускат страната на лица, за които има съмнения за принадлежността им към терористична организация. Ограничителната мярка ще се налага със заповед на шефа на ДАНС.

Правят се и промени в закона за чужденците, като се допълват хипотезите за отказ за издаване на виза и влизане в страната. Мярката е насочена срещу транзитното преминаване на джихадисти към европейски страни или на доброволци, които искат да станат част от Ислямска държава. 

Във вторник МВР публикува и новата наредба за реда, по който се осъществява граничният контрол. В нея са описани действията, които органите на реда трябва да предприемат при преминаването на границата на съмнителни лица. 

Затягането на контрола е свързан с пакета мерки, които вече бяха предприети с промени в законодателството след резолюция на Съвета за сигурност на ООН. С промени в Наказателния кодекс вече беше криминализирано преминаването на границата с цел обучение в терористична дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови