Държавата ще отнема гражданство на заподозрени в тероризъм

Юлиан Христов 09 юни 2015 в 10:33 4402 2

Държавата ще отнема гражданство на заподозрени в тероризъм

Държавата ще има право да отменя българското гражданство на заподозрени в терористична дейност чужденци. Това е една от поредицата от мерки, които се въвеждат с пакет от промени в няколко закона.

Целта е ограничаването на транзита на джихадисти през територията на България към страни от ЕС и на доброволци, които искат да се включат в редиците на Ислямска държава. 

Промените се правят в Закона за българските лични документи и в още три закона чрез заключителните разпоредби в него. 

В закона за българското гражданство се прави промяна, с която се отменя натурализацията, въз основа на която е придобито българско гражданство, когато лицето действа против сигурността или интересите на страната. 

На подобно основание ще се отказва предоставянето на бежански статут. С промени в Закона за убежището и бежанците от кръга на лицата, на които ще се отказва предоставяне на статут, ще бъдат изключени тези, за които има основания да се предполага, че извършват, подбуждат, подпомагат и участват в обучение или приготовление за извършване на терористични актове. Това ще се прилага и към лица, които са кандидати за предоставяне на хуманитарен статут.

С промени в Закона за българските лични документи се правят изменения, с които се забранява на лица, заподозрени в терористична дейност, да напускат страната. Ограничителната мярка ще се налага със заповед на шефа на ДАНС. 

Правят се и промени в закона за чужденците, като се допълват хипотезите за отказ за издаване на виза и влизане в страната на чужденец, за когото има данни, че е съпричастен към терористична дейност или има за цел преминаване през територията на България, за да участва в терористична дейност на територията на друга страна. 

По същество с предлаганите текстове се допълват и основанията за отказ от издаване или продължаване на разрешението за пребиваване в страната, основанията за отнемане на правото на пребиваване в страната, експулсиране и основанията за подаване на сигнал за целите на отказ за влизане в Шенгенската информационна система спрямо посочената категория лица, аргументират се вносителите от МВР.

Затягането на контрола е свързан с пакета мерки, които вече бяха предприети с промени в законодателството след резолюция на Съвета за сигурност на ООН. С промени в Наказателния кодекс вече беше криминализирано преминаването на границата с цел обучение в терористична дейност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!