Джихад, ти, роден наш!

Юлиан Христов 03 ноември 2014 в 18:45 9822 7

Слуховете за българи в редиците на джихадистите от „Ислямска държава“ се оказаха твърде пресилени. Ефектът от това е единствено истерията около изявлението на военния министър Велизар Шаламанов и лекотата, с която тя се шмугна в новинарските емисии и дори стана повод за „разследвания“. „Слухове“, защото към този момент официална информация за българи джихадисти няма. Най-малкото, защото службите не се разбраха за това какво знаят по въпроса – според Военното разузнаване, щом министърът е казал, значи е така, а според НРС няма такава информация.

Но това не се случва за първи път.

Тепърва Съветът по сигурността при Министерски съвет ще трябва да изясни достоверността на информацията и да оцени ефекта ѝ върху националната сигурност.

Едно от нещата, които останаха недоизказани от военния министър и зависнаха без отговор, е страната ни съучастник ли е в „производството“ на джихадисти за износ или просто ги транзитира. Защото отговорът на първия въпрос би трябвало да дадат родните служби за сигурност, докато за втория приносът до голяма степен е на външните служби. И ако наистина става въпрос за транзит, това, за съжаление, не е новина.

Службите ни вероятно разполагат с информация за български граждани, които се бият в редиците на джихадистката групировка „Ислямска държава“, но в случая не става въпрос за етнически българи, коментира пред OFFNews бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген.-лейтентант Кирчо Киров. Според него в случая става въпрос за „лица с български паспорти“, като в тази група влизат граждани от Македония, Албания, Косово, за които вече има официална информация за „донорство“ към джихадистки организации в Сирия и Ирак.

Киров твърди още, че по негово време в НРС не е постъпвала информация за българи джихадисти. В същото време той не изключва и възможността страната ни да се окаже своеобразна „банка кадри“ за подобни крайни джихадистки организации. По думите му обаче отдавна е ясно, че страната ни е потенциална транзитна зона за джихадисти от и към Близкия Изток.

„Категорично мога да кажа, че няма нито един етнически българин, който да воюва в редиците на „Ислямска държава“. Категорично го отричам и съвсем отговорно го казвам“, твърди пред OFFNews директорът на Института за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси. Според него изказването на военния министър е по-скоро обида към българските служби. „Защото не може да се говори за 40 българи, воюващи в редиците на „Ислямска държава“ и българските служби да не знаят за тях и да чакаме приятелски служби да ни го съобщят“, каза още той и поясни, че понастоящем вероятно има не повече от 2-3-ма души, сирийци с български паспорт.

В конкретния случай за твърдението, че при талибаните имало загинал мъж с името Анис Българина, той уточни, че става въпрос за прякор, който не означава, че мъжът е от България. „По принцип се използват такива прякори за хора, които идват от някъде. Тоест, той може да е бил арабски студент в България. Но кой е този човек, може само да се спекулира, тъй като не е ясно от къде е той“, каза още той.

Абуаси също смята, че потокът на джихадисти към Близкия Изток минава през България. Той поясни, че това са хора с европейско гражданство, които към момента са около 15 хил. души. Сред тях има както християни, родени в Европа – германци, французи, британци, македонци, косовари, но също и за хора с произход от Близкия Изток.

„Министърът на отбраната повдига въпроса, но нали виждате, че шефът на разузнаването казва, че няма такава информация“, коментира и Николай Радулов, бивш секретар в МВР. Той обаче не изключи възможността България да е донор на джихадисти, но според него не става въпрос за етнически българи. Въпреки това заплахата за националната сигурност е налице, ако роднините на „мъченик джихадист“ може да го последват в предаността му към свещената война. „Спящите клетки са организация, която е дълбоко законспирирана. Ние може да говорим за хора, които по една или друга причина „съчувстват“ на подобен тип изяви, но в за съществуването на такива организации у нас не можем да говорим. Има основи за това – проповядва се ислямът, тук-таме го проповядват по твърдо... Тоест, има условия за някаква верска нетърпимост, но за спящи клетки – не бих казал“, коментира още той.

По информация на OFFNews Съветът по сигурността, който се очаква да заседава през седмицата, тепърва ще изяснява достоверността на изнесената от военния министър информация. Това, на което трябва да бъде даден отговор обаче, е повече от компетентността на МВР и ДАНС. Те трябва да обяснят, ако има открити български документи за самоличност, притежавани от членове на Ислямска държава, по какъв начин и дали изобщо властите са наблюдавали тези хора. Като че ли не по-малко важно е да стане ясно и защо се получава така, че премиерът не знае за български износ на ислямисти, президентът мълчи, а военният министър ползва информацията на външни служби. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!