АЕЖ осъди опитите на главния прокурор за налагане на цензура

OFFNews 14 октомври 2016 в 10:51 4220 0

АЕЖ осъди опитите на главния прокурор за налагане на цензура

Асоциацията на европейските журналисти излезе с позиция, в която осъжда опитите на главния прокурор Сотир Цацаров да налага цензура. Поводът е предложението му на заседанието на ВСС в четвъртък членове на съвета да се въздържат от изяви в медии, собственост на подсъдими и обвиняеми. 

Изразяваме своето притеснение от предложението на главния прокурор Висшият съдебен съвет (ВСС) да препоръча на членовете да се въздържат от изяви в медии, за които се знае, че се издават от “подсъдими и обвиняеми”, се посочва в позицията. В нея се уточнява, че предложението на Цацаров е провокирано от критичен текст към него, "публикуван в издание, което също критикува ръководителя на прокуратурата."

Предложението на главния прокурор нарушава две основни човешки права, гарантирани от Конституцията и международните договори, по които България е страна - презумпцията за невиновност и свободата на всеки да изразява мнението си. Действително главният прокурор оттегли предложението си с обяснението, че целта му е постигната. В рамките на развилата се дискусия, както той, така и различни членове на съвета подкрепиха мярката. Случилото се може да бъде възприето като сигнал към хилядите редови магистрати да внимават с кои медии контактуват и да избягват тези, които критикуват ръководството на прокуратурата, се посочва в позицията.

Считаме, че подобна индиректна цензура е недопустима в една демократична държава още повече, когато идва от високопоставен представител на публичната власт, се казва още в позицията на АЕЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!