Мария Стоянова, СЕМ: Подложена съм на безпрецедентни атаки

OFFNews 28 май 2015 в 16:36 4052 0

Подложена съм на безпрецедентни атаки от двете засегнати страни от кризата в Българското национално радио.

Това заявява Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии в позиция, изпратена до OFFNews.

Тя е провокирана от факта, че на корпоративния сайт на БНР във вторник се появи извадка от протокол от заседание на регулатора, проведено преди една година, с манипулативното заглавие "Мария Стоянова от СЕМ хвали БНР". Текстът бе публикуван на сайта на БНР на 26 май, в 11.01 ч. - само една минута след началото на срещата в СЕМ, чиято цел беше да се съдейства за решаване на конфликта между ръководството на радиото и журналистите, избухнал след като директорът на радиото Радослав Янкулов реши да съкрати хонорарите на журналистите.

Втората причина за реакцията на Стоянова кореспонденция чрез личния й имейл, в която личат нотки на заплаха.

Ето какво се казва в позицията на Мария Стоянова:

Уважаеми колеги,


Като член на Съвета за електронни медии, между две заседания на надзорния орган по кризата в Българското национално радио, съм подложена на безпрецедентни атаки от две страни.

На корпоративния сайт на общественото радио във вторник, точно минута след началото на заседанието на СЕМ за изслушване на протестиращи служители в медията, бе публикувана извадка от протокол от заседание на регулатора преди една година. Изненадана съм, че оперативна медия като БНР публикува информационни единици със закъснение от 365 дни. Оставям настрана своеволния подбор на заглавие и преднамереното изваждане на съдържание от контекста. Приемам това като опит за кризисен PR от страна на ръководството срещу изразената ми публично активна позиция за управленската криза в БНР. Заради това провокативно действие към член на регулатора, който по Закона за радиото и телевизията е длъжен да упражнява надзор над ръководството на общественото радио, ви информирам че възнамерявам да сезирам Комисията по журналистическа етика.

Преди утрешното заседание, на което трябва да бъде показана фактологическата база за това, как се изпълнява договорът за управление на Генералния директор на БНР, получих предупредителен имейл на личната ми електронна поща от Главен инспектор в «Специализирана администрация» на СЕМ. Той е натоварен от Председателя да изготви доклад за управлението на БНР. Предоставям на вниманието на широката общественост оригиналния текст без редакторска намеса, но с респект към Закона за личните данни.

В така създалата се ситуация утре ще се проведе заседание на Съвета за електронни медии, важно за обективната оценка на извършеното от Генералния директор на БНР.

Оставам с най-добри пожелания:

Мария Стоянова
член на СЕМ

Ето и кореспонденцията:

Von:
An:
Gesendet: 9:58 Mittwoch, 27.Mai 2015
Betreff: eseista

Мимче,

не пиша уважаема, защото... както разбирам, от взаимното ни уважение, което, поне аз, усетих навремето, и на което много държах, очевидно не е останало нищо.

В името на това уважение, обаче, се чувствам длъжен да ти призная, че играта ти е прозрачна, но ако искаш и да е успешна - не преигравай! Защото става лековато. Иначе, уверявам те, причините на исканата оставка са не там, където се търсят.

Колкото до конфликта ми на интереси - съвестта ми е чиста. Още повече, не съм предупреждавал никого да се дистанцира от ръководството на БНР. А за есето? - очевидно имаш вкус към този жанр, личи и от публикувания вчера откъс от протокола на заседанието, но аз имам по-различно мнение по този въпрос. Явно критериите ни са различни.

Казвам всичко това, защото смятам, че има смисъл - моят професионален път приключва, докато твоят още набира скорост и може да ти е от полза.

-------- Оригинално писмо -------- 

От: Maria Stoyanova
Относно: Re: eseista
До:
Изпратено на: 27.05.2015 11:56

Здравей ...,

Къде са причините на исканата оставка?

М.Ст.

По всяка вероятност кореспонденцията е с Еди Емирян, който е натоварен да направи доклада за БНР, въпреки че неговата съпруга работи в Радиото. Вероятно това се има и предвид с репликата: "Колкото до конфликта ми на интереси - съвестта ми е чиста".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!