Кристина Димитрова решила първо да се изземе сървърът на TV7

Симона Костадинова 29 април 2015 в 22:02 7944 1

Снимка OFFNews

Неделчо Митев

Решението съдебният изпълнител да започне изземването на техниката от TV7 и News7 точно от сървъра, без който телевизиите не могат да излъчват, било на юристката на КТБ Кристина Димитрова.

Това стана ясно от думите на частния съдебен изпълнител, който трябваше да изземе техниката - Неделчо Митев. Той обаче подчерта, че не е бил на мястото, но "поне това показаха по телевизията".

Митев даде извънредна пресконференция в сряда вечерта, на която направи няколко напълно противоположни изказвания.

В началото на пресконференцията заяви, че "представителите на взискателите" (бел. ред.- Кристина Димитрова) определят имуществото, което желаят да се прибере първо. След това обаче обяви, че решението било съвместно.

Малко по-късно пък заяви, че "взискателят (бел.ред.- синдиците) е посочил да се започне с тази вещ (сървъра)", но когато бе попитан в прав текст дали това е решение на синдиците, той отговори: "Не. Не мога да кажа, че е заповед на синдиците."

Накрая обаче твърдо заяви, че решението било на юристката на КТБ Кристина Димитрова, която била "процесуален представител" на взискателите. Той обаче уточни, че не е присъствал, когато се взимало решението да се започне от сървъра.

Запитан защо е било решено да се започне именно от там, той отговори: "Ами пак ви казвам избор на... понякога даже и на... не, не само на процесуалния представител. Избор на - да го кажем - логистичен".

Митев се опита да оправдае днешните действия и решението да се започне от сървъра на телевизията с тезата, че било нормално да се започне от най-скъпите вещи и да се върви към по-евтините.

В крайна сметка той се уточни, че сървърът не е бил най-скъпата вещ в списъка, обаче отказа да каже каква е стойността му. Заяви, че не е действал с идеята медията да спре да излъчва, а просто е искал да си свърши работата и да прибере вещите в списъка.

„Няма значение този сървър дали е на 1 или 130 място, той трябва да бъде взет. Ние прилагаме буквата на закона", обясни Митев и подчерта, че списъкът е просто техническо изброяване и няма някаква законова презумпция вписаното в него да се взима по определен ред.

Той подчерта, че според него при днешното изземване е нямало нарушение на закона и коментира, че "колкото е важна свободата на словото, която не мисля, че е накърнена, толкова важно е и върховенството на закона".

По повод засиленото полицейско присъствие Митев обясни, че наличието на униформени е обичайна практика, но призна, че "толкова полицаи на едно място не съм виждал през живота си".

Ето и част от въпросите на журналистите и противоречивите отговори, които даде Митев:

Журналист: Кое наложи това на всяка цена да се започне от сървъра на телевизията?

Митев: Сега, представителите на взискателя определят имуществото, което те желаят да се прибере. В случая те имат и задължения да го направят.

Журналист: Тоест това е заповед на синдиците?

Мтев: Не. Не мога да кажа, че е заповед на синдиците. Мога да оправдая действията. Аз не мога да коментирам чужди решения, но мога да оправдая действията на процесуалните представители на кредитора със стойността на вещта. Логично е - и икономически, и превантивно, и предохранително - да се започне от най-скъпите вещи, с оглед да се избегнат всякакви проблеми с реализацията на вземането на имуществото.

...

Журналист: Тоест да разбираме, че синдиците са поискали да се започне първо със сървъра?

Митев: Не, не мога да ви отговоря на този въпрос. На мен синдиците не са ми се обадили, за да ми казват.

Журналист: Кой реши да започнете първо от тази най-скъпа вещ?

Митев: Това е съвместно решение.

Журналист: А кой разбра, че това е най-скъпата вещ?

Митев: В списъка, който цял ден се цитира, има стойност, която предполагам е посочена...

...

Журналист: Вие със синдиците на КТБ държите ли връзка? Знаят ли какво се случи днес?

Митев: Аз контакти, включително и с изпълнителния директор на телевизията, държа, така че и с двете страни държа контакт.

Журналист: Каква е реакцията им след случилото се?

Митев: Нямам коментар за реакцията им. Не знам каква е, но не ме и интересува. Аз прилагам закона. Аз не вземам страната нито на длъжника, нито на кредитора.

...

Журналист: А бихте ли отговорил на въпроса ми: Едно опразване на апартамент по същия начин ли се случва - първо взимате най-скъпото?

Митев: Пак казвам, нормално е. Взискателят се ръководи, естествено в рамките на закона, не от неговото желание, а от неговите... той определя върху какво имущество се насочва изпълнението като цяло. И нормална практика, а понякога и задължително, е да се започне от най-скъпото имущество.

Журналист: В случая под взискателя имате предвид синдиците?

Митев: Ами вие по принцип ме питате. Така че всеки един взискател.

Журналист: А в конкретния случай взискателят са синдиците, тоест от тях зависи към какво ще се насочат вашите хора, нали така?

Митев: По принцип те могат да кажат, че една голяма част... сега искам тук да вметна, че това имущество е оставено с приемно-предавателен протокол в телевизията.

Журналист: Но ние търсим причината. Кой реши да се посегне първо към сървъра. Дали са синдиците, дали са вашите хора? Ясно най-скъпото, но кой все това решение?

Митев: Най-нормалната мярка в конкретния случай, това имущество е посочено от процесуалния представител на взискателите, но и ако имах процесуалната възможност аз да решавам с кое имущество да започна, също бих започнал от най-скъпото.

...

Митев: Не съм казвал, че сървърът е най-скъпото нещо. Предполагам, че има и по-скъпи вещи. Карате ме да... да

Журналист: Ами тогава каква е била логиката ви да тръгнете към сървъра, а не към най-скъпите вещи?

Митев: Нормално е да се тръгне към най-скъпите вещи

...

Журналист: Вижте, дайте да го уточним, адвокатът на синдиците е казал: да се започне от сървъра, защото това е едно от скъпите неща?

Митев: Самият аз не присъствах на това изпълнение. Моите помощници бяха там. Поне това показаха по телевизията.

...

Журналист: А тези хора, които дойдоха да изпълняват буквата на закона - момчета с анцузи, това не бяха хора, които разбират от техника. Вие, предполагам, сте бил наясно, че ще изземате специализирана техника и че ще ви трябват някакви специалисти. Тези момчета не бяха такива.

Митев: Точно така. Тези момчета са наети носачи. Бяха наети и вещи лица, които присъстваха.

Журналист: За да се опази техниката, която ще изземвате, не е ли необходимо с нея да има и хора, които разбират от нея?

Митев: Точно така. Имаше такива специалисти.

Журналист: Колко са били?

Митев: Не мога да ви отговоря. Наистина не мога.

Журналист: 1, 2, 3 лица?

Митев: Повече от 2.

Журналист: В какво са специалисти те?

Митев: Има специалисти оценители и специалисти консултанти, които са специалисти в телевизионната техника.

...

Журналист: Колко полицаи бяха там и вие ли ги извикахте?

Митев: Ние изпращаме писмо, тъй като всички такива действия са конфликти и не можем в самия момент да установим, че ще имаме проблеми. Това писмо е изпратено още миналата седмица, за да се вземат съответните организационни мерки от страна на полицията. С това писмо заявяваме нужда и желание от присъствието на органи на реда.

Журналист: Тоест преценка на полицията е колко ще бъде численият състав? Това е решение на полицията, а не ваше изискване?

Митев: Не, ние не определяме числения състав.

Журналист: Не сте казали, че искате повече полиция и това е било решение на съответните органи?

Митев: В никакъв случай не определяме ние колко да са. Това е оценка на охранителните органи, която правят на базата на анализа на обстановката.

Журналист: Обикновено в такъв случай колко полицаи ви помагат?

Митев: Ами обикновено такъв случай не се случва често. Аз специално не съм имал такъв случай. Помагали са ми от 1 полицаи до много полицаи. Не мога да ви кажа колко точно.

Журналист: А толкова много полицаи помагали ли са ви?

Митев: Аз толкова полицаи на едно място не съм виждал през живота си.

...

Журналист: Колко полиция ви осигуриха, за да си свършите работата, това поне би трябвало да го знаете.

Митев: Пак казвам: ние не определяме броя на полиците. Сутринта имаше трима полицаи, впоследствие, след разговори с изпълнителния директор на телевизията, може би колегите са констатирали, че не е необходимо наличието на толкова полицаи и част от тях са освободени. Впоследствие са се получили всички тези ексцесии и компетентните органи са констатирали необходимостта от тези допълнителни сили.

...

Журналист: Вие казахте, че сървърът така или иначе ще бъде взет. Кога ще се случи това?

Митев: Ами аз съм длъжен в максимално кратки срокове да извърша действието, което съм длъжен.

Журналист: Докога трябва да го изпълните?

Митев: Сега има срок за доброволно изпълнение, който е изтекъл, и в този срок това имущество не е предадено доброволно. Оттук нататък аз максимално бързо трябва да иззема и предам това имущество.

Журналист: Ама докога ще го предадете?

Митев: Не мога да ви отговоря на този въпрос. Би трябвало да не се дава тази пресконференция и аз вече да съм си свършил работата. Казвам, че тази пресконференция е черезвичайно обстоятелство и аз до този момент би трябвало да съм си свършил работата.

Журналист: Това означава ли, че се надявате до утре да го направите?

Митев: Задължително. Процедурата си продължава до изземването на движимите вещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!