Първанов заплашва с оставка, но не е готов да стигне докрай

Георги Савчев 26 февруари 2015 в 15:17 2972 2

Антоний Гълъбов.

Доц. д-р Антоний Гълъбов преподава в департамента по Политически науки в Нов български университет. Завършил е социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е социология и международна културна политика и управление на изкуствата във Франция. Автор е на редица монографии, студии и статии в областта на социологията и политологията.

Дали днес не станахме свидетели на електоралното самоубийство на АБВ?

Не, това е опит за адаптиране към ситуацията. Заявлението на Първанов, че е готов да подаде оставка е опит за сигнал към ГЕРБ. Очевидно е, че АБВ изпитва много сериозни затруднения да се позиционира спрямо радикализирането на БСП. Така че АБВ ще търси възможност да запазва този баланс, да запази претенциите си в ляво и в същото време да подкрепя управлението.

Възможно е атаката на Първанов да предизвика напрежение по линия на различните поколения в АБВ, защото в АБВ - и в партията, и още повече в предизборната коалиция, има както представители на предишната номенклатура на БСП, така и млади хора, които нямат пряка връзка с БСП - и за тях мнението на БСП не е важно. Така че в това отношение той играе малко рисково, поставяйки под напрежение ръководството на АБВ, защото ако не приемат оставката му, трябва да заемат позиция спрямо собственото си гласуване. А ако я приемат, трябва да са готови да преминат през известна лидерска криза вътре в самата партия. Така че това няма да се отрази непосредствено върху електоралните шансове на АБВ, но е продиктувано от усилия за по-добър резултат на местните избори. Тъй като ако АБВ не намери достатъчно солидна опора в местната власт, най-вероятно няма да издържи в сегашния си вид.

Днешното изказване на Първанов театрален ход ли е?

По-скоро е заплаха, а не е готовност да се стигне докрай. Най-малкото защото АБВ се позиционира добре спрямо правителството, контролирайки по същество най-чувствителния за левия електорат сектор на социалната политика. Така че това е само заплаха, само жест, както каза самият Първанов. Но този жест най-вероятно ще предизвика вътрешно напрежение в самата предизборна коалиция АБВ.

Тоест очаквате Първанов все пак да остане лидер на АБВ?

Да, но тази заявка ще му даде възможност да има повече влияние върху процеса на взимане на решения, особено в парламентарната група. Това е неговата амбиция да дисциплинира собствените си депутати и в този смисъл това е целта на упражнението. Както, разбира се, да демонстрира мускули пред ГЕРБ, за да потърси по-добра позиция в управлението.

Рискува ли Първанов да повтори съдбата на Бареков?

Такъв риск има, защото той предпочете да не влезе в парламента, предпочете да остане извън управлението, а очевидно е, че няма директен и непосредствен контрол над парламентарната група. Но подобен процес няма да се развие като при Бареков, най-малкото защото няма траен интерес към гласовете на АБВ. Този интерес възниква ситуативно или след това си отминава, така че практически той не е застрашен толкова сериозно в лидерски план. По-скоро това е рискова игра, която може да му изиграе лоша шега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!