Първанов рискува да заприлича на Бареков

Борисов има интерес всичко различно от ГЕРБ да е в насипно състояние, коментира политологът Първан Симеонов

Георги Савчев 26 февруари 2015 в 14:36 5624 1

Първан Симеонов.

Във вчерашната ситуация с гласуването на заема АБВ беше най-големият губещ в имиджов план. В политиката, разбира се, не се знае дали когато някой губи в имиджов план, не печели в друг. Но в имиджов план АБВ беше един от най-големите губещи, защото в тази игра на нерви като че ли най-принципна остана позицията на Патриотичния фронт. А пък позицията на АБВ изглеждаше най-неочаквано безпринципна. На мен ми се струва, че ходът на Първанов е някакъв опит да се запази лице, доколкото е възможно, разбира се. Ходът с оставката му днес е по-скоро знаков отколкото толкова реално политически, коментира пред OFFNews.bg директорът на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Вероятно ходът с оставката е свързан с емоция вътре в самата парламентарна група, но аз не вярвам политик като Първанов да има за основен мотив емоцията. Той се опитва да изиграе от дефекта ефект. Първанов на практика, излизайки по-встрани от АБВ, дори донякъде прави по-логично едно бъдещо обединение на лявото пространство с БСП, отваря врати във връзка с това. Защото Първанов винаги е смятал, така си мисля аз поне, че неговото място не е задължително като председател на някоя от левите партии или на БСП, която даскоро беше единствената, а да бъде някакъв доайен на лявото пространство въобще, което включва БСП, но не го изчерпва. Той дори и да подаде оставка не жертва своите политически перспективи. Какво значи всъщност подава оставка? Той и сега някак си беше встрани и зад партията, каза Симеонов.

Най-големият риск е Борисов

Той уточни, че "тази оставка се подава и стои отворена опцията да не бъде приета. Тоест да бъде изиграна една принципност, в която общо взето Първанов да бъде добрият герой".

АБВ без Първанов е нищо. Това е формация, която има някакъв политически профил, но няма все още свой твърд електорат, все още няма своя ясна физиономия. Ако тази партия изгуби лидерския си облик, който имаше, не е много ясно дали не губи себе си. Да го кажем на шега - ако се развият подобни процеси, Първанов ще заприлича малко на Бареков. В един момент ще се чудим кой от кои е, прогнозира политологът.

Не знам обаче доколко е калкулиран най-големият риск. Той се нарича Бойко Борисов. Защото ясно стана за всички тези месеци, че Борисов всъщност успява с всичките си действия постоянно да държи в шах всички, включително и съюзниците си, може би най-много тях. Да вкарва интрига между тях, да ги подлага постоянно на стрес тестове. Виждаме го при Реформаторския блок, въпросът е дали не го виждаме сега и при АБВ. Защото Борисов генерално има интерес всичко друго по политическата карта да е в насипно състояние. Ако успее да превърне АБВ в насипно състояние, това ще бъде добре дошло за Борисов, защото може да превърне депутатите на Георги Първанов във втори резервоар за депутати, след Български демократичен център, коментира Първан Симеонов.

АБВ е на ръба

В момента наблюдаваме някакъв вид политическо танго. Крачка назад, две напред - това е целта на Първанов. Такъв беше ходът на Радан Кънев навремето. Преди изборите той подаде оставка, а няколко месеца по-късно виждаме, че всъщност Радан Кънев е най-открояващото се лице в Реформаторския блок. Едно обаче е сравнително консолидираната, калена в битки и с електорална база ДСБ, друго е АБВ, което още няма свой ясен, разпознаваем, твърд електорат. Всичко, което знаем за електората на АБВ, е, че не последните два избора - европейски и парламентарни, половината от гласувалите за АБВ са всъщност за сметка на БСП. А останалата половина се формира главно от хора, които не са гласували на предните избори, или са гласували за по-малки формации, или са гласували за ГЕРБ. Ние знаем отделно от това, че това е доста образован електорат, градски, колебаещ се. В момента виждаме типичната физиономия на неочертания електорат, който се чуди, колебае се, гласува лидерски. Това, че е образован, значи в повечето случаи, че не е много лоялен. И е лявоцентристки, по-центристки е от БСП, което означава аморфност, неясна физиономия. Ако АБВ подложи на стрес тест своите избиратели, не е сигрно дали ще оцелее. Защото АБВ е на ръба, каза политологът.

Голяма част от проблема се състои в това, че част от депутатите на АБВ на практика бяха приятно изненадани, че са депутати и хич няма да е изненадващо, ако някой от тези депутати са се съблазнили от потенциалните облаги на властта. Аз не мисля, че такава формация като АБВ може да издържи на резки движения, затова продължавам да си мисля, че ходът на Първанов е по-скоро премерен опит за политическо танго - крачка назад, две напред. Крачката назад е факт. Да видим сега дали тези две ще се получат или не, заяви директорът на „Галъп интернешънъл“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика