Журналистът Димитър Кенаров е ритан брутално в главата от полицаи, лежал с часове на паважа

OFFNews 03 септември 2020 в 09:54 12999 6

Снимка Туитър/Димитър Кенаров

Журналистът Димитър Кенаров е бил брутално изритан в главата от полицията по време на безредиците при снощния протест, а след това е бил държан с часове на тротоара, въпреки че нееднократно се е идентифицирал като репортер. 

За случилото се разказа той в социалните мрежи тази нощ и публикува снимка. "Днес, докато отразявах протестите в София, бях сграбчен от полицията, хвърлен на земята и брутално изритан в главата. Камерата ми бе отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Идентифицирах се като журналист многократно без резултат", разказа той.

Димитър Кенаров е писател, поет и журналист на свободна практика. Завършва Американския колеж в София и следва в Университета „Бъркли“, Калифорния. Негови текстове на английски са публикувани в списанията Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The International New York Times, The Virginia Quarterly Review и The American Poetry Review. 

Асоциацията на европейските журналисти в България осъди агресията над журналиста и призова да се потърси отговорност на лицата, които са го извършили. Публикуване позицията на асоциацията, която дава и още детайли около задържането на репортера:

Асоциацията на европейските журналисти – България остро осъжда незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи.

Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници.

След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници.

През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му и говори, за да я покаже на свой началник, но резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада. В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен.

Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. Следите от полицейско насилие ясно личат на снимката, която Димитър Кенаров публикува в профила си в Туитър след освобождаването си.

Министерството на вътрешните работи носи огромна отговорност за случилото се. Асоциацията на европейските журналисти започна да прави опити да локализира Кенаров още преди полунощ в сряда. Уведомени бяха Пресцентърът на МВР и ръководителите на операцията пред бившия Партиен дом. Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за журналист, който е задържан, докато отразява протестите, представителите на МВР не съдействаха за откриването и освобождаването на Кенаров.

Освен травми в областта на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и впоследствие изчезнала, докато той е бил с белезници.

АЕЖ категорично осъжда полицейското насилие над журналисти, отразяващи протестите. Има данни и за други незаконни действия на полицията срещу журналисти. Няколко наши колеги от различни медии бяха удряни и обгазени при протестите в сряда. Имаме информация и за друга повредена фотографска техника на репортери.

АЕЖ наблюдава всички тези случаи и ще уведоми международните си партньори за бруталните полицейски действия срещу Димитър Кенаров. Асоциацията ще осигури подкрепа на журналиста да потърси правата си по съдебен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

6

panpam

03.09 2020 в 16:59

Хaйдe нa бac , чe Кeнaрoв e oт Дaй Бългaрия. Имa вcички дaнни , зa дa e към пcихo дecнитe - дядo му Кeнaрoв бeшe извecтeн пaртиeн ceкрeтaр нa химичecкия кoмбинaт ‘Димитър Димoв ‘в Ямбoл, кoлeшe и бeceшe. Бeшe виден функциoнeр в OК нa БКП.

2900

5

nrb

03.09 2020 в 14:07

Когато не действаш като журналист , а насъскваш активно футболната агитка срещу полицаите е нормално да те възприемат като част от агитката. Проучете по добре какво точно е станало преди да съобщавате гледната точка само на едната страна.

2100

4

гоуемио

03.09 2020 в 11:27

Моля, не ме убеждавайте, че протестиращ е арестуван и бит само защото е викал "оставка"!!!

3810

2

Пенчо бре

03.09 2020 в 10:52

Съболезнования и съпричастие към Кенаров, но ако не беше журналист, може ли да се отнасят така с него? Там повечето хора не бяха журналисти. Полицаите може, като са прочели PRESS, да са помислили, че трябва да го пресират. Някои от по-грамотните. С кръв ще дадат тая власт, то е ясно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!