Сигнал до СЕМ: БНР закри програмната си дирекция след скандала с интервюто с Митрофанова

Мая Младенова 21 март 2024 в 14:57 6462 1

Даниела Късовска

Снимка БНР

Даниела Късовска, програмен директор на БНР

Програмният директор на БНР Даниела Късовска алармира в писмо до Съвета за електронни медии (СЕМ), че без обяснение е закрита програмната дирекция на общественото радио.

Според Късовска това е "наказателна акция заради решението на Програмния съвет свързано с неизлъченото интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова през декември и моята роля като председател на Програмния съвет на БНР".

Решението е на Управителния съвет от 7 март т.г., а причините не са били съобщени.

Пред OFFNews Късовска уточни, че програмната дирекция се състои от шестима души. Тя е различна от програмния съвет, който продължава да функционира. В него влизат директорите на програмите на БНР, а самият съвет се ръководи от програмния директор. Дирекцията осъществява всекидневно наблюдение над програмите на радиото, тяхното качество и спазване на вътрешните стандарти. Според Късовска със затварянето на дирекцията отслабва вътрешният авторитет.

"Със закриването на Програмна дирекция и на поста на програмния директор се цели и отслабване на ролята на Програмния съвет като гарант за редакционната независимост на БНР. Именно Програмният съвет се произнася по казуси, свързани със спазване на редакционните стандарти, както в случая с интервюто с г-жа Митрофанова, така и в други случаи, които през последните две години са документирани по съответния ред . Един от тях, придобил публична известност, е позицията на Програмния съвет по случая с непроверена информация за кораба "Царевна" в началото на април 2022 г., с ясна констатация, че са нарушени професионалните стандарти", пише в писмото си програмният директор на БНР.

"Как без Програмна дирекция и с дейност на Програмния съвет поставена под много въпросителни ще се гарантира редакционната независимост на програмите и ненамеса на административните ръководители в програмното съдържание, което е описано като условие в лицензията на БНР", пита тя и поставя следните въпроси:

действало ли е ръководството на БНР под външен натиск и ако това е така, чий е този натиск;

позволило ли е външна намеса под формата на наказателна акция, заради решението на Програмния съвет, в резултат на което не беше излъчено записаното интервю с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова;

предприема ли репресивни действия срещу програмния директор и цялата Програмна дирекция с цел да бъде маргинализирана и унищожена саморегулацията на медията и така да бъде прикрит отказа от упражняване на редакционен контрол в БНР и неспособността на ръководството да се справи с този проблем;

представлява ли това действие SLAPP и ако това е така, какви действия би предприел СЕМ като регулаторен орган спрямо адресатите;

и не на последно място, ако закриването е резултат от натиск в полза на чужда държава, обявила нашата за неприятелска, то има ли риск за националната ни сигурност, при положение, че се касае за решение на управителен орган на обществената медия, която е част от системата за национална сигурност?

Решенията на УС на БНР не подлежат на контрол и не са обект на регулация от СЕМ - заради гарантиране на редакционната независимост на обществената медия. СЕМ обаче може да изслуша заинтересованите страни, ако прецени, че има опит за намеса в работата на радиото, или пък да повдигне темата за обществено обсъждане.

В края на миналата година БНР спря записано интервю на журналиста Петър Волгин с руския посланик Елеонора Митрофанова с мотива, че то не отговаря на редакционните стандарти, които не допускат по силно дискусионни теми да се дава превес на едната страна. Решението бе взето от именно от Програмния съвет. Тогава СЕМ изслуша генералния директор на БНР Милен Митев, а председателят на съвета Соня Момчилова нарече свалянето на интервюто безпрецедентна цензура. СЕМ обаче не излезе с позиция или решение по казуса, тъй като няма правомощия да се намесва в редакционнти решения на обществените медии.

"В интервюто с г-жа Митрофанова имаше директни заплахи към България", заяви тогава председателят на Програмния съвет на БНР Даниела Късовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!