ГЕРБ атакува заместник кметове на Терзиев

OFFNews 27 април 2024 в 14:18 1845 0

Георги Георгиев

Снимка БГНЕС/архив

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет атакува двама от заместниците на кмета на София Васил Терзиев заради сключени договори. Единият от тях е с фирма на съпругата на бившия министър на регионалното развитие Андрей Цеков от "Продължаваме прояната". Другите два контракта били с фирми, свързани с работещ в общинското предприятие "Гробищни паркове". Заради това от ГЕРБ настояха за оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на "Гробищни паркове" Румен Димитров.

От администрацията на кмета не отрекоха съществуването на договорите. Те разтълкуваха атаката като израз на страх от предстоящи разкрития за предишното ръководство на Столичната община, както и реванш за вече разбити схеми в гробищата.

"Кметът на София Васил Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Цеков за консултант," иска общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на СОС Георги Георгиев. 

След два дни мълчание за сключения консултантски договор между общината и съпругата на Андрей Цеков от ПП и поръчки със семейни фирми в общинските гробища, снощи във фейсбук Терзиев обяви, че застава зад екипа си. Той написа, че общината била канила „няколко фирми да участват в процедура по външен одит, от които се явяват само 3. СО избира двете с най-ниска цена“. 

"Обявявам награда за този, който открие на сайта за обществени поръчки обявата за тази процедура и офертите на трите явили се фирми", написа във фейсбук Георгиев. 

В текста му се казва още: „Призовавам г-н Терзиев да публикува документите, с които е обявил „решението“ да направи „одит на обществени поръчки в особено големи размери“, „поканата“ и редът на постъпване на офертите. Тъй като такава публична процедура по реда на Закона за обществени поръчки просто няма публикувана в публично достъпни регистри, въпреки че г-н Терзиев се опитва да заблуди гражданите и медиите в обратното, нека да покаже каквото има – може да са най-обикновени писма, но официален документ все трябва да има, щом е имало някаква процедура.

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на Столична община Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма „Инфинитус“. Фирмата е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивши министър от партия „Продължаваме промяната“. 

Георги Георгиев обяви и, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушения в общинското предприятие „Гробищни паркове“. „Прилагаме и самопризнанията на директора на предприятието г-н Румен Димитров, който обяви, че е знаел, че назначения от него служител има фирми, с които са сключили директни договори“, обясни Георгиев.

Зам.-кметът по култура, който отговаря за „Гробищните паркове“, сключва два директни договора за 45 и 15 хил. лв. с фирмите „Раком НТ Транспорт“ и „Гама стройинженеринг“. Фирмите са свързани с едни и същи собственици - Мартин Недев Тодоров и Ивайло Недев Тодоров, като няколко седмици по-рано Мартин Тодоров е назначен на ръководна длъжност в общинското предприятие. 

„Вместо незабавна реакция и освобождаване на ръководителя на общинското предприятие, който е допуснал това безобразие, г-н Терзиев заяви „пълна подкрепа“ за екипа си. Ако Терзиев смята да използва мястото, за да подкрепя явни злоупотреби, неговото място определено не е там," коментира Георгиев. 

Според него „г-н Терзиев така и не разбра, че проблемът не е в това, че ще правят одит, а че са сключили договор със съпругата на виден партиец на „Продължаваме промяната“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков