На 28 февруари в клуб Журналист представят резултатите от европроекта MediaDelCom

OFFNews 27 февруари 2024 в 17:35 1544 0

MediaDelCom
Заключителна конференция на MediaDelCom в Брюксел на 15.02.2024 г.

Клуб „Журналист“ на СБЖ съвместно с екип на СУ „Св. Климент Охридски“ ще представи на 28 февруари от 11.00 ч. резултатите от изследователския проект MediaDelCom.

MediaDelCom (01.03.2021–29.02.2024) - Критично проучване на свързаните с медиите рискове и възможности за делиберативна комуникация: сценарии за европейския медиен пейзаж е изследователски проект в рамките на програма „Хоризонт 2020“за научни изследвания и иновации. В проекта се анализират различни аспекти на медиите, за да се очертаят рисковете и възможностите за делиберативна (съвещателна) комуникация в 14 европейски страни (Австрия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция). Координатор на Проекта е Университетът в Тарту, Естония. От българска страна участник е екипът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проектът има за цел да проучи ролята на медиите за насърчаване на многообразието и противоречията в демократичните общества. Той изследва как медийното съдържание и комуникационните практики влияят върху публичния дискурс, политическото участие и социалното сближаване. Сред задачите е да се разработи диагностичен инструмент за политици, преподаватели, регулаторни органи и институции, както и за медийни експерти и журналисти, който да дава възможност за предоставяне на цялостна оценка на рисковете и възможностите по отношение на делиберативната (съвещателната) комуникация и следователно - на социалното сближаване в Европа.

Разглежда се делиберативната демокрация като система за вземане на политически обвързващи решения чрез обществена дискусия, включваща елементи както на пряка, така и на представителна демокрация. А делиберативната комуникация е вид общуване, което има за цел да улесни провеждането на аргументирана и рационална дискусия между хора с различни мнения и/или интереси с цел да се подобри функционирането на демокрацията чрез предлагане на ефективни обществено значими решения.

На базата на систематичен преглед на разнообразни източници за 20-годишен период (2000-2020) се извеждат концептуални фактори в няколко направления: правна рамка и регулаторни механизми; журналистически професионални стандарти; медийно потребление; информационна, цифрова и медийна компетентност.

На интернет страницата на проекта https://www.mediadelcom.eu са публикувани две обширни проучвания относно способността за наблюдение и на критичните моменти в развитието на медиите в 14-те страни-участнички, основани на специализирана библиография; електронна-книга за рисковете пред делиберативната комуникация в новинарските медии; препоръки за управление на медиите и възможни сценарии за развитие на медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки