Захари Бахаров, Димитър Рачков и Геро в новия български филм Възвишение (трейлър)

Невена Илиева 08 септември 2017 в 13:05 13928 2

Съвсем скоро по кината ще се завърти един от най-дългоочакваните български филми - "Възвишение". Два месеца по-рано екипът на лентата представи и официалния трейлър.

В него виждаме любими български актьори - Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Филип Аврамов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Димитър Рачков, Герасим Геаргиев-Геро и Малин Кръстев.

Те влизат в образите на героите от романа на Милен Русков "Възвишение", който спечели Наградата за литература на Европейския съюз през 2014 г. и стана едно от най-търсените литературни заглавия у нас.

Историята на филма лъкатуши между исторически факти и художествена измислица. Тя разказва за събитията около Димитър Общи и обира на Арабаконак през 1872 г.

Сподвижниците на Димитър Общи Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) получават задачата да предадат писмо на Васил Левски, но това се оказва едно доста голямо приключение, изпълнено с предателства и интриги. 

Филмът си е поставил за цел да покаже периода преди Освобождението през погледа на революционерите. Образът им е свален от пиадестала, на който ги е поставила историята. Показан е трудният път в разбирането на другия, предателството, ежедневните престъпления в името на оцеляването - все неща, за които не си даваме сметка, четейки страниците на историческите учебници.

Засегната е и темата за образованието, необходимо условие за свободолюбивото мислене, а сцените са подплатени и с доза хумор, който дава заявка да е съобразен с драматизма на събитията. 

Режисьор на "Възвишение" е Виктор Божинов. Неговото име ни е познато от нашумелите български сериали "Под прикритие", "Стъклен дом" и "Връзки", а кариерата му е преминала в работа за гиганти като "Сони Пикчърс", "Уорнър" и "Фокс".

Сценаристи освен Божинов са Нели Димитрова, работила по хита "Love.net", и самият Милен Русков, който пише диалозите на филма.

Премиера на филма ще бъде на 10 ноември, а до тогава може да видите избрани моменти от него в официалния трейлър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки