Спомняме си красивия ум Кристиан Таков с изложба "Моралът е доброто" (цитати)

"България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло... Ще се става!"

Искра Ангелова 09 юли 2022 в 16:50 13916 0

Кристиан Таков

Снимка Ивайло Петров

"България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло... Ще се става!"

"На българското училище отгоре над входа на ниската му врата е пишело: "Помогни ми да те возвися."
В днешно време това училище ражда уродства.
В днешно време тази образователна система, говоря и за университета, не само за училището, произвежда безропотни консуматори на сутрешни блокове, произвежда безпаметно гласуващи на Славееви референдуми, смисълът на чиито въпроси въобще не разбират, води до празни погледи на нещастни хора, които в безнадеждността си търкат билетчета на национални лотарии. Тази образователна система произвежда тъпота с нарастваща мощ. Тя произвежда избиратели на системните партии."

К. Таков

Изложба "Моралът е доброто" показва авторски фотографии на доц. д-р Кристиан Таков (1965-2017) - юрист, университетски преподавател и общественик. Откриването е на 11 юли 2022 г., на Моста на влюбените до НДК, съобщава организаторът Веселин Диманов.

"Когато спорим, то не е, за да убедим някого или да проверим себе си. Правим го, за да чуем аргументите, които подкрепят нежеланото от нас. Но само за да можем следващия път да ги оборим по-добре. И за да перфекционираме собствените си доводи. Търсенето на истината е второстепенно. Ако е въобще от някаква степен.
Никого не можеш да убедиш. Най-много да го ядосаш."

Ще бъдат подредени общо 60 кадъра, подбрани от над 20 хиляди снимки, направени в различни периоди от живота му, а посланието, което носи, е, че доброто има непрекъсната необходимост в него да се влага енергия, за да продължи да съществува - мисъл на Кристиан Таков. Всички фотографии ще бъдат съпроводени от негови сентенции, посветени на правото, справедливостта и културата.

Изложбата ще продължи до 24 юли 2022 г., след което части от нея ще бъдат представени в Пловдив и Варна.

Относно жертвите на комунизма:

"Когато прекланяме глава пред жертвите в безсилно презрение към убийците им, да не забравяме, че:
1) палачите са родени и формирани преди комунизма;
2) има отвратителни режими, позволяващи на най-злото да се прояви;
3) въпросното зло не е мъртво;
4) то дреме у всекиго от нас;
5) цивилизационната ни черупка е много крехка и може да се пропука на най-нечакано място.

Прочее, да бдим. Първо върху себе си."

К. Таков

"През целия си професионален и личен живот той полага системни усилия за изграждане на активно гражданско общество и за утвърждаване на фундаментални за демокрацията ценности. Стремежът на доц. Таков е думи като право, свобода, справедливост и морал да не остават изпразнени от съдържание понятия. Неслучайно днес много хора го описват с една единствена дума - будител", разказва Веселин Диманов.

"Смелостта, която трябва да спаси човешки живот, се е изродила в сръчност да снимаме с телефоните си как този живот се отнема."

К. Таков

Вдъхновен от него, екипът на "Аффлатус" вече две години работи упорито върху претворяването на живота и дейността му биографичен документален филм със заглавие "Моралът е доброто". В рамките на работата по филма бяха издирени много непубликувани досега архивни кадри и документи, както и много авторски фотографии на Кристиан Таков. Естествено се ражда и идеята част от творчеството му да се представи под формата на изложба.

"Не чакайте Армагедон. Армагедон е повсеместен и ежедневен. Просто участвайте в него. Страните са неясни само на пръв поглед. И по-добре изберете, да сте от лошите, отколкото да шарите между фронтовете. Предателите общо взето не успяват много".

К. Таков

Куратор на проекта е Фелия Барух. Редактори са Биана Гунчева, Галя Йончева и Роси Михова. Дизайнът е на Kontur Creative, а оформлението - на Тихомир Стоянов. Снимката на афиша е на Ивайло Петров.

„Това, което ще опитате да постигнете, може би няма да донесе благо за вас. То със сигурност обаче ще допринесе някъде – ако не институционално, то поне културно, то поне като информационна следа ще останете и всяко следващо въздигане на цивилизацията ще бъде на малко по-високо равнище.“

К. Таков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки