"София Филм Фест за учащи" започва от 16 февруари

Кино, срещи и дискусии за ученици и студенти

OFFNews 16 февруари 2015 в 15:05 4631 0

Кадър от
Кадър от "Островът на любовта".

За 19-та поредна година най-голямото киносъбитие в България ще събере емблематичните български и международни заглавия и лица от световната киносцена, като стремежът на екипа на фестивала е по-мащабното ангажиране на младежката публика.

Едно от предимствата за аудиторията на „София Филм Фест за учащи” е възможността за участие в Младежко жури 2015. Кандидатурите текат до 22 февруари, след което ще бъдат избрани четирима финалисти. Наравно с експертното международно жури, те ще изгледат селекцията на Международния конкурс и ще изберат най-добрия филм от конкурсната програма през 2015 г.

Участието в младежкото жури осигурява на четиримата достъп до всички прожекции и събития на 19-тия София Филм Фест, както и възможност да се срещнат лично с някои от гостите на фестивала - актьори, режисьори и продуценти от Европа и света. На закриването на фестивала Младежкото жури ще има възможност лично да връчи наградата на избрания от тях филм.

В рамките на зимния семестър на „София Филм Фест за учащи” предстоят още три прожекции с вход свободен за всички ученици и студенти.

Документалният филм на Костадин Бонев „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” ще гледаме на 16 февруари от 18:30 часа в Дома на киното, а след филма с публиката ще разговарят режисьорът на продукцията, сценаристката Ивайла Александрова и Цветана Манева – „гласът” във филма.

На 23 февруари отново от 18:30 часа е прожекцията на номинирания за Оскар за оригинален сценарий „Лешояда” на Дан Гилрой, а непосредствено преди фестивала на 4 март от 18:30 часа с „Гуча!” започваме специалната програма, посветена на незабравимия приятел, продуцента Карл Баумгартнер.

През март ни очаква отново специален фестивален семестър на „София Филм Фест за учащи”, който ще включва няколко категории филми.

Сред интригуващите заглавия от конкурса е копродукцията на ОАЕ-Катар-Йордания-Великобритания „Вълк”, разказваща история за пътя на възмъжаването, който едно момче трябва да измине след смъртта на баща си.

Във време на военен конфликт момчето бързо разбира, че ако иска да оцелее, трябва да живее по правилата на вълка – животното, на което е кръстен, и да научи що е мъжество, доверие и предателство.

Кадър от "Вълк".

В унгарския „По необясними причини” героят наближава 30-те. Наскоро е завършил университет и в момента си търси работа, но не знае какво иска да прави със себе си. Засега родителите му помагат финансово, но и се месят в живота му. Следва любов, изневяра и неочквано пътуване до Лисабон.

Кадър от "По необясними причини".

Впечатление прави хърватската съ-продукция „Островът на любовта”, където чаровен мачо по време на почивка с жена си се влюбва в талантлива танцьорка, без да подозира, че тя и жена му имат общо минало. А на „Отровът на любовта” добре пазените тайни не могат да останат скрити задълго.

Кадър от "Островът на любовта".

„По правилата” (Хърватска-Франция-Сърбия-Македония) пък разказва за борбата на едно семейство с апатията, след като синът им е нападнат и пребит на улицата от група младежи и е в критично състояние.

Кадър от "По правилата".

Сръбската продукция „Паметник на Майкъл Джексън” представя един мечтател, на когото идва идеята да направи монумент на Майкъл Джексън, за да запази жена си в процес на развод.

Кадър от „Паметник на Майкъл Джексън”.

В специалната селекция за учащи е включена и култовата комедия от невероятните британски „класици” Монти Пайтън - „Монти Пайтън и Свещеният Граал”.

Съвсем скоро учениците и студентите ще могат да подадат своите данни за Карта „София Филм Фест за учащи”, която ще осигурява свободен достъп до всички фестивални прожекции, обозначени със знака „СФФУ”, както и по една прожекция месечно в Дом на киното през остатъка от годината. Цената на картата е 15 лв, а условията за нейното издаване ще намерите на сайтовете на София Филм Фест, Дома на киното и „София Филм Фест за учащи”.

Нашето желание е да дадем шанс на всички млади хора да видят възможно най-много филми в програмата на фестивала през март, а и през цялата година, пишат организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика